Proglašeni najbolji srpski pekari – završena Pekarijada

Nakon osam meseci, druga Pekarijada završena je svečanom ceremonijom u teatru Madlenianum i proglašenjem najboljih pekara Srbije u pet kategorija.

Pekarijada završena druga manifestacija učesnici pekarijade pobednici takmičenje u pravljenju hleba peciva bureka unija pekara srbije Lesaffre Zef Kajtazi Vesna Maslać trgovina maloprodaja srbija timp portal
foto: Lesaffre

Za najbolje pekare naše zemlje proglašeni su Zef Kajtazi u kategoriji tradicionalno obogaćen hleb, Vesna Maslać za pripremu obrednog hleba, Miloš Damnjanović koji pravi najbolji burek sa sirom, Nenad Mrščević za najbolji slatki dekorisani kroasan u Srbiji. Zahvaljujući umeću u prirpemi uskršnjeg peciva, Ana Stanković ponela je titulu najboljeg mladog pekara.

Pobednici su osim titule najboljeg pekara osvojili i novčane nagrade, dok je najbolja mlada pekarka nagrađena zaposlenjem u jednoj od vodećih pekara u zemlji gde će moći da razvija svoj talenat. Pored glavnih kategorija, dodeljene su i specijalne nagrade za najbolji performans, najvrednijeg takmičara, najšarmantnijeg učesnika, a izabran je i „trio fantastiko“ ovogodišnjeg nadmetanja.
„Svi takmičari su pokazali da pekarstvo nije samo zanat, već jedna posebna veština koja zahteva godine prakse, posvećenosti i usavršavanja. Verujemo da je kombinacija znanja i iskustva domaćih pekara, praćenje trendova, ali i negovanje starih recepata dobitna formula i nešto zbog čega će ovo takmičenje ostati jedinstveno i prepoznatljivo i u narednim godinama“, izjavila je Milena Obradović, marketing menadžerka kompanije Lesaffre i član organizacionog komiteta ove manifestacije.
Ovo nacionalno takmičenje organizuje se pod pokroviteljstvom kompanije Lesaffre Srbija i uz podršku Unije pekara Srbije. U proteklom periodu je oko 200 profesionalnih i mladih pekara pokazalo svoje umeće u pripremanju različitih pekarskih proizvoda. Sve kandidate ocenjivao je stručni žiri koji su činili eminentne ličnosti iz sveta pekarstva, na čelu sa predstavnikom Unije pekara, Nenadom Trimčevićem, koji je bio i predsednik žirija.
Značaj hleba i peciva u svakodnevnom životu kroz različite umetničke i vizuelne performanse predstavili su brojni izvođači među kojima su i umetnička trupa Una Saga Serbica, inspektor Blaža, ali zvezde večeri bili su finalisti koji su izveli tzv. „bacanje testa“ čime su oduševili sve prisutne.
Ovog juna najbolji pekari Srbije dobili su i oznake za svoja umeća. Tako će građani moći da znaju u kojim pekarama oni rade jer će upravo u tim objektima biti istaknuto da njihov hleb, burek ili peciva prave pobednici ovog takmičenja.