Svetski dan obolelih od celijaklije obeležen u Maksiju

Svetski dan obolelih od celijakije, od koje u našoj zemlji boluje između 35 000 i 70 000 ljudi, obeležen je 16. maja u Maxi supermarketu Alonso.

svetski dan obolelih od celijaklije maxi delez srbija
foto: Delez Srbija
Tom prilikom su Jasna Marić iz Udruženja Vojvodine za celijakiju i Dajana Poleksić, diplomirani inženjer prehrambene tehnologije, koja radi na stvaranju zdrave bezglutenske ishrane, pričali o dosadašnjim iskustvima sa obolelim od ove bolesti i davali savete kako pripremati obroke za decu, kako birati proizvode, koje proizvode bi trebalo kupovati, kao i koje su pogodnosti ovakve ishrane za osobe koje nemaju celijakiju.
Svi posetioci ovog marketa koji su želeli da probaju proizvode bez glutena uživali su u hrani koju je pripremao kuvar Nenad Veljković.
“Danas je svest o celijakiji i intoleranciji na gluten mnogo veća, stoga je važno prepoznati značaj povećanja asortimana proizvoda koje mogu da koriste svi sa ovim problemima. Postoji razlika između celijakije i intolerancije na gluten. Celijakija je bolest koja ima imunološku osnovu i to na način gde ćelije imunog sistema reaguju na prisustvo glutena u crevima i ima genetsku predispoziciju, dok se intolerancija na gluten manifestuje kroz niz simptoma kao i celijakija, ali nema naslednu osnovu”, istakla je Dajana Poleksić i dodala da je važno pažljivo čitati deklaracije i kupovati u proverenim prodavnicama, pošto je gluten prisutan u skoro svim industrijskim proizvodima.
Nabavka proizvoda za osobe koje imaju problem sa glutenom nije uvek jednostavna.
“Prilagođavanje svim promenama koje donosi savremeni način života neizbežno je da biste odgovorili na sve ono što je kupcu potrebno. Počevši od toga da u našim prodavnicama pronađe sve što mu je potrebno, a onda i da dobije savet na koji način da poboljša kvalitet svog života”, kaže Nikola Papak, menadžer komunikacija kompanije Delez Srbija.
Celijakija se podjednako javlja i kod dece i kod odraslih i od nje obolevaju oba pola. Ako se oboleli ne pridržavaju režima ishrane dolazi do oštećenja sluznice tankog creva, kao i do mnogih komplikacija koje proizlaze iz poremećaja metabolizma, nadutosti, dijareje, povraćanja, promena na koži, ekcema i čak mentalnih poremećaja kao što su autizam, depresija i sl. Gluten je prisutan u skoro svim industrijskim proizvodima a nalazi se čak i u lekovima, kozmetičkim proizvodima, pićima, čokoladi. Oko jedan odsto svetske populacije boluje od ove bolesti.