U Maksiju obeležen Svetski dan obolelih od celijaklije

Sa namerom da se osobama sa celijakijom pokaže koje su im namirnice na raspolaganju i kako se pripremaju obroci bez glutena, u beogradskom Maxi supermarketu Alonso održana je kuvarska radionica posvećena Svetskom danu obolelih od celijakije.

Dajana-Poleksic-Nenad-Veljkovic-Ana-Cubela-Kuvarska-radionica-maxi-alonso-beograd-celijaklija-oboljenje-svetski-dan-obolelih-od-celijaklije-delez-srbija-trgovina-maloprodaja-srbija-timp-portal
foto: Delez Srbija
Posetioci su uz pomoć kuvara Nenada Veljkovića, „hrono kuvarice“ Ane Ćubele i Dajane Poleksić, doktora biotehničkih nauka mogli da vide kako se brzo i lako pripremaju obroci bez glutena.
Prema rečima Dajane Poleksić, procenjuje se da u svetu oko jedan odsto populacije boluje od celijakije, dok je u Srbiji taj broj između 35.000 i 70.000.
“Celijakija je ozbiljno autoimuno oboljenje a gluten je protein koji izaziva smetnje osobama sa dijagnozom celijakije a prirodno se nalazi u pšenici, ječmu i raži. Danas je svest o celijakliji i intoleranciji na gluten mnogo veća. Gluten je prisutan u skoro svim industrijskim proizvodima, nalazi se čak i tamo gde se ne očekuje – u lekovima, kozmetičkim proizvodima, raznim pićima, čokoladi”, izjavila je Dajana Poleksić.
Nabavka proizvoda za osobe koje imaju celijakiju nije uvek jednostavna a pravilnim odabirom namirnica može se pripremiti odgovarajući obrok koji im neće izazvati komplikacije.
“Ovom radionicom želeli smo da pokažemo da bezglutenska ishrana može biti ukusna i jednostavna za pripremu a našim kupcima se trudimo da obezbedimo sve što im je neophodno za ishranu u skladu sa njihovim potrebama i zdravstvenim stanjem”, istakla je Milica Popović, iz kompanije Delez Srbija.