Kristof Pičeta proglašen za najboljeg na međunarodnom takmičenju barista

Međunarodno takmičenje barista za 2017. godinu održano je 13. septembra u Šimanovcima, u organizaciji Strauss Coffee, u okviru koje posluje kompanija Strauss Adriatic.

Međunarodno takmičenje barista Šimanovci Strauss Adriatic Strauss Coffee Doncafe-Doncafe-porffesional-espresso-Baristi-Jelena-Maksimović-Kristof-Pičeta-i-Lucijan-Enea-trgovina-maloprodaja-srbija-timp-portal
foto: Strauss Adriatic
Sedmoro najboljih barista iz Nemačke, Izraela, Ukrajine, Poljske, Rumunije, Rusije i Srbije pokazali su svoje veštine u pripremi espresa, napitaka sa mlekom i specijaliteta od kafe. Ove godine je fokus takmičenja bio na Latte Art-u, a baristi su pokazali da su crteži u šoljicama kafe posebna vrsta umetnosti.
Sedmočlani internacionalni žiri odlučio je da titulu najboljeg bariste ponese Kristof Pičeta iz Poljske. Drugo i treće mesto zauzeli su Jasmina Stamenić iz Srbije i Lucijan Enea iz Rumunije.
„Konkurencija je bila jaka a ja sam zaista uživao u druženju i atmosferi odlično organizovanog takmičenja. Što se tiče Srbije i Beograda, mogu da potvrdim ono što su mi pričali – grad gostoljubivih i vedrih ljudi, koji znaju istinski da uživaju u kafi“, istakao je pobednik, Kristof Pičeta.
Takmičari su bili ocenjivani po ukusu napitka, prezentaciji, tehničkim veštinama i umetničkom prikazu, na osnovu čega je dodeljivana i ocena o ukupnom utisku.  Svako od barista sudijama je služio po dva napitka iz sve tri takmičarske faze, za samo 12 minuta.
„Na drugom međunarodnom takmičenju imali smo priliku da prisustvujemo nadmetanju odličnih barista koji su inače zaposleni u kompaniji Strauss Coffee. Prošle godine takmičenje je organizovano u Nemačkoj, a pobednik je bio naš barista Marko Maksimović koji je bio jedan od članova ovogodišnjeg žirija. Svi posetioci imali su prilike da vide kako najbolji baristi svoju emociju i strast  prenose u šoljicu kafe“, izjavili su predstavnici kompanije Strauss Adriatic.