Sezonska sniženja – dobar marketing ili dobra ponuda?

Poslednjih dana sa izloga brojnih radnji smeše nam se natpisi „Sniženje“, „Rasprodaja“, „Popusti“, „Sale“ , mameći nas da u njih uđemo i kupimo stvari (koje nam često nisu baš neophodne) po nižim cenama nego ranije.

sniženja-rasporodaje-sezonsko-snizenje-cene-akcije-trzni-centri-butik-odeca-obuca-kolekcija-saveti-za-kupovinu-kupovina-shopping-raspordaja-ponuda-u-pola-cene-patike-cipele-jakne-majice-duks-dzemper-trgovina-maloprodaja-srbija-timp-portal
foto: Ilustracija, Pixabay
Sezonska sniženja uveliko su u toku pa tako brojne radnje nude popuste koji se kreću od 30% do 70%. Ova sniženja najčešće se organizuju kako bi trgovci rasprodali robu iz jesenje i zimske sezone i na police ubacili nešto laganije odevne komade namenjene prolećnim i letnjim temperaturama.
Proteklih dana obišli smo brojne radnje smeštene u većim tržnim centrima i uverili se da su cene velikog broja artikala iz zimske kolekcije snižene. Tako se majice mogu kupiti po cenama od 299 dinara, košulje od 699, duksevi i džemperi od 799, farmerice od 999, pantalone od 1.299, jakne od 1.999 a zimski kaputi od 2.999 dinara. Modne dodatke u vidu kapa, šalova i rukavica možete naći od 249 dinara.
U pojedinim radnjama roba koja je snižena najčešće nije najbolje složena jer je dosta ljudi zagleda, ali ako budete uporni i tražite – verujemo da ćete nešto i naći po povoljnoj ceni.
Trgovci se služe različitim trikovima kako bi privukli što veći broj potencijalnih kupaca. Tako je često na izlogu natpis sa većim sniženjem nego što on zaista i jeste. Ili je na najvećem popustu u radnji samo mali deo kolekcije dok se ostatak prodaje na simboličnom sniženju. Ipak, česte su i optužbe kupaca da prodavaci neposredno pre raspordaja povećaju cene artikala a zatim ih snize. Stoga, budite pažljivi i upoređujte cene.

3 saveta za šoping tokom sezonskih sniženja

Koliko puta ste iz radnje izašli sa nečim što ste kupili i rekli – “Ovo mi je baš trebalo i taman sam super uštedeo/la” ili “Možda sad baš i nisam morao/la ovo da kupim ali bilo je baš povoljno”? Mi vas savetujemo kako da pametno kupujete na sniženjima.
1) Isplanirajte odlazak u kupovinu i unapred odredite šta biste najradije pazarili – ne kupujte impulsivno. Ponesite onoliko novca koliko ste spremni da potrošite jer ćete tako izbeći mogućnost da kupite i ono što vam, možda, nije potrebno i potrošite više para.
2) Pažljivo proverite cene na etiketi i na kasi. Može se desiti da je cena na kasi viša od one koja je naznačena na samom proizvodu.
3) Informišite se o mogućnosti vraćanja, odnosno zamene robe u prodavnici. Obaveštenje o tome je obično istaknuto u radnji ali se vi svakako raspitajte kod prodavaca. Obavezno sačuvajte i fiskalni račun kao dokaz o kupovini.
I za kraj – ne zaboravite da prodavci žele da što više zarade a kupci da što više uštede.