Za zdrav rast dece potrebna je edukacija

Da je decu od najranijeg doba potrebno edukovati o važnosti pravilne ishrane pokazali su rezultati istraživanja koje je, u okviru projekta Zdravo Rastimo, sproveo Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ na više od 4.800 učenika sedmih razreda iz 61 osnovne škole u Srbiji.

Zdravo Rastimo program-edukacije-dece-o-pravilnoj-ishrani-i-važnosti-fizičke-aktivnosti-kompanija-Nestle-dr-tena-niseteo-volim-svoje-telo-saveti-trgovina-maloprodaja-srbija-timp-portal
foto: Ilustracija, Pexels
Zdravo Rastimo je program edukacije đaka osnovnih škola o pravilnoj ishrani i važnosti fizičke aktivnosti kompanije Nestlé. Tako je pre sprovedene edukacije 65,9 % učenika znalo da je anoreksija nervoza poremećaj kod kojeg zbog straha od debljanja i iskrivljene slike o svom telu osoba izbegava hranu i izgladnjuje s, čime ugrožava svoj život, dok je nakon edukacije taj procenat 74,5 %.
Veliki broj učenika, čak 27,4 % svakodnevno dva ili više puta konzumira slatkiše, a njih 44 % pije sokove koji nisu ceđeni od svežeg voća jednom ili više puta dnevno. Samo 35 % đaka je fizički aktivno najmanje 60 minuta svakog dana.
dr.sc. Tena Niseteo istakla je da izgled tela kroz istoriju nikad nije imao toliko veliki društveni značaj kao tokom poslednjih nekoliko decenija, ističući da su među glavnim uzrocima nezadovoljstva sopstvenim telom mediji i društvene mreže ali i uža porodica i vršnjaci.
„Brojna istraživanja pokazuju porast poremećaja u ishrani tinejdžera a nezadovoljstvo izgledom sve češće je uzrok depresije i prekomernog unosa hrane. Često izlaganje dece, ali i odraslih, slikama poželjnih oblika tela u javnosti dovodi do promene njihovog mišljenja o svom izgledu, kao i prekomernog i nepravilnog vežbanja, upotrebe neproverenih dodataka ishrani i preparata za mršavljenje. To može dovesti do razvoja fizičkog i psihičkog stresa, nesigurnosti ali i teških poremećaja ishrane poput anoreksije i bulimije“, dodaje ona.
Dr Tena Niseteo otkrila je i nekoliko trikova za razvoj pozitivnog stava prema sopstvenom telu:
– Svakog dana se posvetite zdravlju svog tela i dajte mu najbolje  gorivo u obliku kvalitetnih obroka i raznolikih namirnica.
– Boravite na svežem vazduhu bez obzira na vremenske prilike – uživajte na suncu i na kiši, prošetajte parkom ili sedite na klupu i čitajte knjigu.
– Redovno se bavite fizičkom aktivnošću ali je važno da vežbanje prilagodite svom tempu i da se osećate prijatno.
– Negujte svoje telo i priuštite sebi opuštajuće trenutke poput kupki, dužih tuširanja, kozmetičkih tretmana i masaža a kada vam padne na pamet loša misao o vašem telu, zaustavite je i zamenite pozitivnom.
U proteklih šest sezona, istraživanja su pokazala i da devojčice svakodnevno konzumiraju više slatkiša u odnosu na dečake. Zabrinjavajuć je i podatak da je čak 27,4 % sedmaka prošle sezone konzumiralo slatkiše dva ili više puta dnevno.
Većina ljudi jede slatkiše i grickalice a radi se o prehrambenim proizvodima koji najčešće imaju visoku energetsku i nisku hranljivu vrednost.
Povodom toga, dr. Niseteo je napomenula da nutricionistički i zdravstveno gledano nije preporučljivo konzumirati ovakvu vrstu hrane zato što dobro uravnoteženom ishranom, koja ne uključuje slatkiše i grickalice, možemo da dobijemo sve potrebne nutrijente. Ona je dodala i da se unos šećera i soli može umanjiti “pametnijim” izborom grickalica.
Žitno – voćne energetske pločice su dobar izbor kao slatka užina na poslu ili u školi dok je sušeno, pa čak i kandirano voće bolji izbor od gumenih ili tvrdih bombona. Umesto „obične“ čokolade bolje je izabrati tamnu čokoladu ili onu sa sušenim i orašastim voćem. Čips od jabuke je odličan izbor kada vas uhvati želja za grickanjem dok su posoljeni prženi bademi stara varijanta današnjih slanih grickalica a odličan izbor je i kikiriki u ljusci” ističe dr Niseteo.

Sedmaci iz Šapca šampioni u unapređenju znanja o pravilnoj ishrani

Učenici su posle edukacije unapredili znanje o pravilnoj ishrani za prosečno 13%, a najbolji rezultat ostvarila je Osnovna škola „Nikolaj Velimirović” iz Šapca.
Za potrebe evaluacije sedme sezone ovog projekta, Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ je sproveo Istraživanje znanja, stavova i navika učenika na 6.300 đaka koji su učestvovali u projektu. Ciljna populacija istraživanja bili su učenici sedmog razreda iz 35 gradova i opština naše zemlje.
Sedam škola su nakon edukacije imale procenat tačnih odgovora veći za više od 30 odsto a prema finalnom procentu tačnih odgovora, učenici iz Šapca su poneli titulu „šampiona znanja”. Drugo mesto dele đaci Osnovne škole „8. septembar“ iz Pirota i „Kralj Aleksandar I“ iz Požarevca dok je treće mesto osvojila škola Osnovna škola „Dositej Obradović“ iz Novog Pazara.
Istraživanje je pokazalo da preporučenih pet obroka dnevno upražnjava tek svaki četvrti učenik. Svaki peti ne doručkuje svakodnevno a nikada ne doručkuje njih 3,3%. Manje od tri obroka dnevno konzumira svaki sedmi učenik, dok dva odsto đaka ima tek jedan obrok. U školskoj kuhinji hrani se 20% sedmaka, dok sendviče ili pecivo koje donose od kuće ili ih kupuje u blizini škole praktikuje 56,9% dece. Odgovor da u školi ne jedu ništa dalo je 5,4% učenika, a 8,5% u školi jede grickalice.
Skoro svaki treći učenik nema zastupljeno voće u svakodnevnoj ishrani, dok dva odsto uopšte ne jede voće. Povrće svakog dana konzumira 63,9% učenika.
Sa druge strane, barem jednom dnevno slatkiše jede 55,8% učenika a čak 28,1% njih dva ili više puta dnevno. Mleko i mlečne proizvode svakodnevno konzumira dve trećine učenika a slatke sokove njih 44,1%.
Dodatno, skoro svaki drugi učenik izjavio je da prilikom izbora načina ishrane razmišlja o svom zdravlju dok to nikada ne čini čak 11,1%. Svakodnevnu fizičku aktivnost u trajanju od najmanje sat vremena dnevno ima 39,1% učenika, a fizički neaktivno je 4,9% učenika. Procenat dece koja su sebe procenila kao gojazne je 18,1%, a čak 41,5% njih je pokušavalo da smanji svoju težinu.