OPREZ: Prevare na internetu sve češće

Poslednjih meseci svedoci smo brojnih, lažnih profila poznatih trgovinskih lanaca i tržnih centara koji se pojavljuju na društvenim mrežama. Najčešće obećavaju veliki broj nagrada i vaučera za one koje ih zaprate a zapravo se ne radi o nalozima koji su zvanični i pokrenuti od strane samih brendova.

Poslednja u nizu prevara je lažno obaveštenje u kojem se učesnici pozivaju da popunjavanjem ankete (vidi sliku) i uplatom određenog novčanog iznosa putem SMS poruka učestvuju u „nagradnoj igri“ u kojoj dobijaju kupon u iznosu od 25.000 dinara, a iza koje navodno stoji kompanija Univerexport.
prevare na internetu lažni profili društvene mreže instagram facebook zaprati nagrada anketa novac vaučer kupon zloupotreba anketa univerexport trgovine prodavnice tržni centri trgovina maloprodaja srbija timp portal
foto: Univerexport
„Kompanija Univerexport ne stoji iza ove nagradne igre koja kruži internetom i društvenim mrežama, stoga ne preuzimamo odgovornost za eventualne posledice koje mogu proisteći iz popunjavanja ove i sličnih anketa. Link iz obaveštenja vodi na lažnu internet adresu – www.univėrexport.com. Naša zvanična adresa je www.univerexport.rs i jedino su validne informacije koje se plasiraju putem te stranice. Zvaničan nalog kompanije na Facebook-u je www.facebook.com/Univerexport. Svaka zloubotreba Univerexport brenda podleže kaznenoj odgovornosti i na takav način će biti tretirana“, poručili su danas predstavnici ovog trgovinskog lanca.
Očigledno je da ove prevare na internetu zloupotrebljavaju brendove a od njih nisu bile izuzete ni ostale trgovinske kompanije poput Mercatora-S, Deleza, dm drogerija i drugih kao ni mnogi veliki tržni centri, koji na svojim zvaničnim fan stranicama na društvenim mrežama već imaju veliki broj pratilaca.
Mi vam poručujemo da ne nasedate na ovakve prevare na internetu, obraćate pažnju prilikom učešća u nagradnim igrama i pratite isključivo zvanične stranice brendova koji vas zanimaju.