Ova porodica proizvodi paradajz i krastavce za celu Srbiju

U malom mestu Saraorci, nedaleko od Smederava, živi i radi porodica Matić koja, samo za Maxi supermarkete, svakodnevno proizvodi dva šlepera domaćeg paradajza i krastavca koji se prodaje širom naše zemlje.

porodica matić saraorci smederevo paradajz krastavac maxi tempo delhaize srbija
foto: Delez Srbija
Zemljoradnička priča ove porodice počinje nekoliko godina pre Drugog svetskog rata. Sadašnji domaćin Goran Matić ističe da su se ovim poslom bavili njegovi deda i otac, sada on a veruje da će i njegov sin krenuti istim stopama.
Nekada se celo selo Saraorci bavilo uzgojem paradajza a prodavali su ga čak i u Zagrebu. Danas je malo uspešnih ljudi koji se bave ovim poslom u mestu blizu Smedereva.
Porodično gazdinstvo Matića prostire se na 10 hektara. 2003. godine otpočeli su plasteničku proizvodnju, da bi danas došli do dva hektara korisne površine na kojima uzgajaju krastavac i paradajz. Ovim poslom bavi se cela porodica a zbog velikog obima proizvodnje zapošljavaju i deset ljudi.
porodica matić saraorci smederevo paradajz krastavac maxi tempo delhaize srbija
foto: TiMP portal
Setva ovih poljoprivrednih kultura vrši se u januaru, sadnja se obavlja tokom februara i marta a berba nastupa od maja meseca. Porodica Matić danas proizvodi običan i pink paradajz, krastavce i na oko 500m², crvene paprike. Od prvog dana sadnje u plastenicima koristi se savremen sistem za navodnjavanje kap-po-kap a kiša i jak vetar opasnosti su koje najčešće vrebaju proizvodnju.
Saradnja sa Maxi supermarketima datira od 2009. godine kada je ovaj trgovinski lanac formirao otkupno-distributivni centar u mestu Udovice. Sve do danas, Matići su ostali jedan od njihovih ekskluzivnih dobavljača a samo tokom ove sezone očekuju da proizvedu od 150 do 200 tona paradajza i 300 do 400 tona krastavaca.
‚‚Zadovoljni smo saradnjom sa Maksijem, a narod na celoj teritoriji Srbije može da kupi naš domaći, srpski paradajz. Planiramo da u narednom periodu dodatno modernizujemo naše plastenike kako bismo poboljšali uslove za još bolji prihod, a verujem da ćemo u tom slučaju zaposliti i još ljudi“, kaže Goran Matić.
porodica matić saraorci smederevo paradajz krastavac maxi tempo delhaize srbija
foto: TiMP portal
Čitava proizvodnja vrši se prema strogim standardima kompanije Delez Srbija i često se sprovode analize za zdravstvenu bezbednost proizvoda. Kontorlu vrše tehnolozi ove kompanije kao i Jugoinspekt Beograd.
‚‚Nije lako biti dobavljač Deleza jer se često sporvode brojne kontorle. Ali, meni to ne smeta. Čak mi i odgovara jer se na taj način može uvideti ko radi a ko ne radi dobro“, napominje Matić i preporučuje mladima da se okrenu poljoprivredi jer je to naša buducnost.
Porodica Matić je samo jedna od pedeset domaćih porodica koje u ovom trgovinskom lancu plasiraju svoju robu. Više od 30.000 tona povrća i voća proizvedenog u našoj zemlji godišnje se proda u Delezovim radnjama, a više od 70 odsto robe na policama je poreklom iz Srbije.