Počinje naplata plastičnih kesa u prodavnicama

U prodavnicama Shop&Go, od ponedeljka 16. aprila, počeće da se naplaćuju plastične kese i to za dva dinara po komadu.

u srbiji počinje naplata plastičnih kesa plastične kese shop and go 16 april kese zagađenje životne sredine ekološki problem prodavnice kupovina pakovanje trgovina maloprodaa srbija timp portal

Ove kese se u većini radnji u Srbiji besplatno mogu uzimati za pakovanje robe koja je u njima kupljena. Dokazano je da je za njihovu razgradnju u prirodi potrebno i po nekoliko stotina godina što u velikoj meri doprinosi zagađenju životne sredine.
„U Srbiji građani u proseku troše sedam plastičnih kesa dnevno, odnosno 2.555 godišnje, što je više od dve milijarde kesa. To su alarmantni podaci. Ovakav potez težimo da utičemo na rešavanje problema u društvu. To je iskorak u dosadašnjim navikama potrošača, ali i korak napred u menjanju svesti građana koliko je životna sredina važna i da moramo aktivno da se uključimo u njeno očuvanje“, istakli su predstavnici ovog trgovinskog lanca.
Da li će i ostale prodavnice u našoj zemlji uskoro uvesti naplatu plastičnih kesa i time uticati na smanjenje ovog ekološkog problema, ostaje nam da vidimo.
Shop&Go je trgovinski lanac koji posluje u okviru kompanije Delez Srbija. Trenutno je u našoj zemlji otvoreno 170 ovih prodavnica.