Nova Ikea kolekcija stigla u Srbiju

Švedska kompanija Ikea nedavno je lansirala novu kolekciju Foremal (Föremål) koju karakterišu neočekivani buntovni predmeti namenjeni kolekcionarima i ljubiteljima jedinstvenih umetničkih dela.

ikea Foremal nova kolekcija srbija ikea srbija ikea beograd robna kuća ikea tepih svećnjak vaza robna kuća internet prodavnica trgovina maloprodaja srbija timp portal
foto: Ikea
Ova ograničena kolekcija otkriva novo lice švedskog dizajnerskog nasleđa. U okviru nje se mogu pronaći vaze u obliku lobanje, svećnjaci u obliku psa i i drugi različiti predmeti koji su u isto vreme i „lepi, i ružni, i divni“.
Foremal je nastala kao rezultat saradnje Ikee i poznatog dizajnera keramike Per B. Sundberga, poznatijeg kao Pelle, koji je jedan je od najprovokativnijih švedskih umetnika, poznat po apsurdnom humoru koji unosi u svoj posao.
“Volim da radim stvari na drugačiji način i poigravam se s očekivanjima ljudi. Svaki komad ove kolekcije je poseban, više je od same funkcije i nadilazi razumno. Uzimajući nešto što već postoji i kombinujući ga s nečim novim, stvorio sam novi kontekst koji postaje nešto zanimljivo”, istakao je Sundberg.
Neočekivani printovi na tepisima, kutijama, jastucima i pokrivačima i neobične keramičke vaze i svećnjaci nalaze se na granici ukrasnog s običnim, ružnog s divnim, gde se folklor suočava sa stvarnošću. Kao delo švedskog nekonformističkog umetnika, sama kolekcija kombinuje suprotstavljene stilove i ideje.
Svaki komad ove kolekcije je drugačiji, predstavlja više od funkcije i nadilazi razumno i može se pronaći u beogradskoj robnoj kući i njihovoj internet prodavnici.