Počela naplata parkiranja u pojedinim tržnim centrima

Vreme u kom ste mogli da besplatno parkirate svog četvorotočkaša u garažama tržnih centara i zatim satima razgledate šta je to novo u radnjama izgleda da polako prolazi. Bar kada je reč o modernim tržnim centrima u Beogradu. Sve veći broj njih odlučuje se za naplatu parkiranja u svojim garažama i praksu koja je već godinama prisutna u većim tržnim centrima u evropskim metropolama.

parkiranje u tržnim centrima ušće parking delta city parking rajićeva parking big fashion parking stadion parking naplata parkiranja cena sat vremena 100 dinara trgovina maloprodaja srbija timp portal
foto: Ilustracija, Pixabay

U nastavku pročitajte u kojim tržnim centrima ćete morati da platite parking, kako se vrši naplata kao i u kojim šoping centrima je parkiranje još uvek besplatno.

U okviru Ušće šoping centra, naplata parkiranja za sve četvorotočkaše koji u njemu borave duže od četiri sata, otpočela je krajem maja. Parking sistem je organizovan tako da su prva tri sata besplatna a naplata sse vrši počev od četvrtog sata provedenog u centru. Tada ćete trebati da izdvojite 100 dinara za svaki započeti sat.
Na ovaj korak se od pre nekoliko dana odlučio i Delta City koji je uveo, gotovo isti princip. Kako stoji u obaveštenju na internet stranici ovog šoping mola, prva 3 sata parkiranja se ne naplaćuju ali ćete zato za svaki sledeći trebati da pripremite po 100 dinara. Ipak, postoji i jedna varitjanta u kojoj parkiranje nećete platiti. Naime, ukoliko posedujete bioskopsku kartu iz Cineplexxa Delta City, na dan filmske projekcije imaćete besplatan parking u ovom tržnom centru. Potrebno je samo da validirate karticu pre odlaska iz centra na mestu predviđenom za ručnu naplatu.
Najmlađi beogradski šoping centar – Rajićeva, koji poseduje 450 parking mesta, još od prvog dana naplaćuje parkiranje. Tako ćete, ukoliko poželite da svoj automobil parkirate u samom centru glavnog grada, morati da platite 100 dinara za svaki započeti sat dok je prvih sat vremena besplatno.
U beogradskom Mercatoru parking se naplaćuje od trećeg sata. Cena za svaki započeti sat je 100 dinara dok je vikendom parkiranje besplatno.
Sa druge strane, predstavnici šoping centra Stadion sopštili su nam da, iako u prethodne dve godine beleže porast frekvencije saobraćaja u garaži, ne planiraju uvođenje naplate parkinga. Ovaj voždovački tržni centar raspolaže sa 980 parking mesta koja su besplatna za sve posetioce tokom radnog vremena centra.
Naplate parkiranja još uvek nema ni u Big Fashion tržnom centru na Karaburmi koji poseduje četiri nivoa za parkiranje vozila svojih posetilaca.
Kada je reč o tržnim centrima u ostalim većim gradovima Srbije, parking se uglavnom ne naplaćuje. Iz šoping centra Kragujevac Plaza saopštili su nam da je parkiranje besplatno. U novosadskom Big šoping centru parkiranje se ne naplaćuje ali je situacija drugačija u Mercator centru. Naime, prva dva sata parkinga u ovom centru su besplatna a za svaki naredni sat moraćete da izdovjite po 45 dinara.