Istraživanje pokazalo da skoro svi u Srbiji imaju debitne kartice

Više od 95% korisnika bankarskih kartica u našoj zemlji poseduje debitnu karticu, rezultati su najnovijeg Masterindex istraživanja finansijskih potreba i navika aktivnih korisnika kartica u Srbiji.

masterindex-srbija-istrazivanje-2018-debitne-platne-kartice-mastercard-srbija-rezultati-debitne-kreditne-kartice-kupovina-jelena-ristic-trgovina-maloprodaja-srbija-timp-portal
foto: Ilustracija, Pixabay
Ovogodišnje istraživanje je već deveti put u našoj zemlji sporvela kompanija Mastercard. Tokom aprila i maja anketirano je 1.000 građana iz svih delova Srbije.
U poređenju sa prošlom godinom, broj ljudi koji koriste kartice makar jednom nedeljno porastao je sa 76% na 83% dok se upotreba kartica na bankomatima smanjila – za 6% za debitne a 13% za kreditne kartice. Gotovo polovina ispitanika poseduje kreditnu karticu, dok 11 procenata njih poseduje pripejd karticu.
Ujedno, ovo istraživanje pokazuje da se debitne kartice najčešće koriste za kupovinu hrane (74%), goriva (35%) i odeće (33%), dok se kreditni proizvodi najčešće koriste za kupovinu nameštaja i bele tehnike (62%), odeće (52%) i hrane (32%).

Viši iznos za plaćanje – veća šansa za korišćenje kartica

Rezultati su pokazalii da se prilikom plaćanja iznosa do 1.500 dinara 34% ispitanika odlučuje prvo za karticu, 59% građana koristi plastiku za iznose preko 1.500 dinara, dok je bankarska kartica prvi izbor za iznose preko 3.000 dinara za 69% anketiranih.
„Činjenica da bezgotovinsko društvo postaje realnost u Srbiji dobra je vest ne samo za trgovce i potrošače koji tako kupuju jednostavnije i sigurnije, već i za državu koja ima koristi od transparentnijih finansijskih tokova, a samim tim i smanjenog obima sive ekonomije”, izjavila je Jelena Ristić, direktor za tržišta Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine u kompaniji Mastercard.
Srpski potrošači prvenstveno biraju kartice koje koriste na osnovu njihovih dodatnih pogodnosti poput opcije za odloženo plaćanje, rasprostranjenosti mreže bankomata ili niskih kamata i naknada.