Najavljena sedamnaesta Noć knjige

U petak, 15. decembra u Laguninim klubovima čitalaca i knjižarama Delfi od 17 sati do ponoći održaće se sedamnaesta regionalna manifestacija Noć knjige pod pokroviteljstvom Eurobank Srbija.

konferencija manifestacija Noć knjige 15 decembar 2017 laguna-knjižare-delfi-lagunin-klub-čitalaca-regionalna-manifestacija-knjiga-popust-lagunina-izdanja-druženje-sa-piscima-trgovina-maloprodaja-srbija-timp-portal
foto: Laguna
To će biti još jedna prilika da se po najpovoljnijim cenama kupe najnoviji svetski hitovi, knjige domaćih autora, knjige za decu i druga izdanja kao i sjajan gift program, istakli su iz Lagune.
Na konferenciji za novinare koja je tim povodom održana u ponedeljak, 11. decembra u knjižari Delfi u SKC-u, govorili su Vesna Mihailović, direktorka knjižara Delfi, Zoran Penevski, urednik izdanja za decu i autor projekta „Najčudnija knjiga na svetu“, i Nataša Strugarević, direktor Sektora za upravljanje ljudskim resursima Eurobank Srbija.
Vesna Mihailović je najpre istakla da su popusti koje donosi manifestacija Noć knjige veći čak i od sajamskih i da je ovo najbolja kupovina.
„Popusti na Lagunina izdanja za kupovinu jedne knjige biće 25%, za dve knjige 30%, za tri knjige 35%, a za četiri i više knjiga 40%. Popust na strana izdanja i na naslove ostalih izdavača biće 20%. Cene raznovrsnog gift asortimana biće snižene za 10%. Svi popusti moći će da se ostvare i na sajtu www.delfi.rs a bitno je napomenuti da u toku Noći knjige članski popusti Laguninog kluba čitalaca i količinski popusti neće važiti“, dodala je ona.
Manifestacija Noć knjige će se održati u 26 gradova u Srbiji i regionu, na 56 lokacija. Regionalni karakter manifestaciji daju Lagunini klubovi čitalaca u Banjaluci, Tuzli, Sarajevu, Podgorici i Nikšiću.
I ovu Noć knjige obeležiće brojni hitovi domaće i strane književnosti a velika ekskluziva koja će obradovati sve čitaoce jeste objavljivanje novog romana Arundati Roj „Ministarstvo neizmerne sreće“ u prevodu Maje Trifunović.
Zoran Penevski je posebno skrenuo pažnju na knjigu „Tajne Miloševe Srbije“.
„Vuk Karadžić je bio svedok Miloševom despotskom vladanju, o čemu je ostavio upečatljivo svedočanstvo. Zbog eksplicitnog jezika i nezgodnih pojedinosti bilo je gotovo nezamislivo objaviti ovo svedočanstvo za piščeva života, pa je Vuk zapečatio spis uz amanet da se ne otvara do kraja XIX veka. Ovaj spis Laguna prvi put objavljuje kao zasebnu knjigu.“
Penevski je istakao i knjigu „Zatvorenice: Album Ženskog odeljenja Požarevačkog kaznenog zavoda sa statistikom“, koja je prvi put objavljena 1898. i prva je publikacija takve vrste u srpskoj kulturi.
Čitaoci će imati prilike da se druže sa svojim omiljenim piscima a i ove godine manifestaciji Noć knjige priključile su se brojne biblioteke iz Srbije koje će organizovati posebne programe za čitaoce i odobravati popuste na godišnju članarinu.
Već tradicionalno, Eurobank je pokrovitelj Noći knjige.
„Nama je zadovoljstvo da učestvujemo u ovom regionalnom događaju koji promoviše knjigu i kulturu čitanja“, rekla je Nataša Strugarević.
„Kao društveno odgovorna kompanija trudimo se da svake godine uskladimo poslovnu strategiju sa ulaganjem u društvenu zajednicu. Ove godine smo osmislili akciju ’Čas kao nacrtan za vas’ koju ćemo sprovesti u osnovnim školama. Sa decom će se družiti veliki pisac za decu Ljubivoje Ršumović, a školskim bibliotekama ćemo donirati knjige.“
„Najčudnija knjiga na svetu“
U Noći knjige u svim knjižarama Delfi i Laguninim klubovima čitalaca pojaviće se „Najčudnija knjiga na svetu“. Pristiglo je više od 1.300 radova dece iz Srbije ali i regiona, koje je ravnopravno ocenjivao žiri u sastavu: pisac Uroš Petrović, pesnik Branko Stevanović i urednici u Laguni Lidija Šijačić i Zoran Penevski, a najbolji su se našli u knjizi.

I ovu Noć knjige obeležiće brojni hitovi domaće i strane književnosti

Velika ekskluziva koja će obradovati sve čitaoce jeste objavljivanje novog romana Arundati Roj „Ministarstvo neizmerne sreće“ u prevodu Maje Trifunović. Nakon svetskog uspeha koji je ova Indijka stekla romanom „Bog malih stvari“ čitaoci su dvadeset godina čekali na novo književno delo. „Ministarstvo neizmerne sreće“ je istovremeno bolna ljubavna priča i odlučna pobuna, ispričana čas šapatom, čas vikom, kroz suze i pokatkad uz smeh. Njeni junaci su ljudi koje je svet u kom žive slomio, a ljubav i nada opet podigli na noge.
„Ponoćno sunce“ je novi roman omiljenog pisca krimića na ovim prostorima Jua Nesbea i pojaviće se specijalno za Noć knjige. Dok čekamo Nesbea da nas poseti u maju sledeće godine, čitaćemo još jedan kratki roman novog kriminalističkog žanra koji su odlično prihvatili i kritičari i čitaoci.
Majstor pripovedanja Nil Gejmen predstavlja čuvene nordijske mitove u novom svetlu u knjizi „Nordijska mitologija“. Gejmen u drevnoj mitologiji odavno nalazi nadahnuće za maštovite svetove svog stvaralaštva, a ove drevne priče čitaju se gotovo kao roman. Povest počinje stvaranjem devet svetova iz legende, detaljno se bavi doživljajima bogova, patuljaka i divova, i dostiže vrhunac kada nastupi Ragnarok, sumrak bogova i ponovno rođenje sveta i ljudi.
„Đavolji nakot“ je novi roman uvažene kanadske književnice Margaret Atvud. I ona se priključila projektu Hogart Šekspir i ponovo je ispričala Šekspirovu „Buru“. Ova drama o čaroliji, osveti i novoj prilici u tumačenju Margaret Atvud, dobitnice Bukerove nagrade, vodi nas na uzbudljivo putovanje ispunjeno iluzijama, iznenađenjima i čudima.
Dejvida Mičela je Washington Post nazvao „književnikom koji nam pokazuje budućnost književnosti“. U svom novom romanu „Slejdova vila“ premošćuje pet decenija, spaja mnoge žanrove i neodoljivo vodi ka dramatičnoj završnici, dajući originalno i majstorsko tumačenje klasične horor teme – priče o ukletoj kući.
„Sestra iz senke“ je treća, zanosna priča iz serijala „Sedam sestara“ Lusinde Rajli, koja prenosi čitaoce iz veličanstvenih planinskih i jezerskih predela u Kent, prekrasnu „baštu Engleske“. Zvezdu trag dovodi u jednu antikvarnu knjižaru u Londonu, i tu joj se otvara čitav jedan novi svet…
Radeći u državnoj službi,Vuk Karadžić je bio svedok Miloševom despotskom vladanju, o čemu je ostavio upečatljivo svedočanstvo. Zbog eksplicitnog jezika i nezgodnih pojedinosti, politički, moralno ili na neki drugi način neprikladnih, bilo je gotovo i nezamislivo objaviti ovo svedočanstvo za piščeva života, pa je Vuk zapečatio spis uz amanet da se ne otvara do kraja XIX veka. Ovaj spis Laguna prvi put objavljuje kao zasebnu knjigu pod nazivom „Tajna istorija Miloševe Srbije“!
Knjiga spasena od zaborava „Zatvorenice: Album Ženskog odeljenja Požarevačkog kaznenog zavoda sa statistikom“, objavljena 1898, prva je publikacija takve vrste u srpskoj kulturi. Knjigu koju je priredila Svetlana Tomić objavljena je u Laguninoj ediciji „Savremenice“ i sadrži predgovor Milutina A. Popovića, trideset pet priča o zatvorenicama, ilustracije i fotografije. Svedočanstva ovih „opasnih žena“ osvetljavaju jednu malo poznatu, tabuizovanu sferu o patnjama, ali i zločinima u drugoj polovini XIX veka. Edicija „Savremenice“ je nastala u želji da se osveži ili upotpuni naše kulturno pamćenje o složenom radu značajnih Srpkinja iz XIX i s početka XX veka, kao i o istoriji privatnog života žena tog doba.
Zvezda srpske blogerske scene Dušan Nedeljković posle romana „Poranio Milorad“ i „Rođeni zli“ čitaocima predstavlja porodičnu dramu „Odsev“ koja govori o gubitku, obećanju, trudu, promašajima, sticanjima, pronalaženju i svim onim delovima slagalice koja se zove život. Sam ton romana najbolje određuje naslov koji u lekarskom žargonu određuje stanje kada je osoba preminula ali neki refleksi još uvek pokazuju lažne znake života. „Većina nas živi odsev neprimetno: mrtvi smo odavno ali govorimo“, smatra Dule Nedeljković.
„Krv i sapunica“ je roman prvenac mladog romanopisca Mladena Markovića, priča o ljubavi i zlu. Kad jedan običan kurirski poslić između dva stara kriminalca pođe naopako, Markov i Marinin život preokrenuće se u borbu za opstanak, a sve što znaju o sebi biće dovedeno u pitanje – u košmaru nasilja, bizarnih zločina i ironičnih obrta koje će im prirediti neupokojena prošlost.
Spisak izdavača čije će knjige biti na popustu do 20 %:
Agora, Arhipelag, Book, Clio, Color Media Communications, Čarobna knjiga, Data Status, Dereta, Dexy co, Draslar, Evro book, Filip višnjić agencija, Finesa, Geopoetika, Globosino, Heliks, Sezam Book, Karupovuć, Kosmos izdavaštvo, Kreativni centar, Leo commerce, Lom, Makart, Miba books, Novosti, Orfelin izdavaštvo, Paideia, Partenon, Pčelica, Propolis Books, Psihopolis, Publik Praktikum, Samizdat, Službeni glasnik, Solaris, Srpska reč, Sun promo, Tanesi, Urban Reads, Valera, Verba, Via print, Vukotić media i Vulkan izadvaštvo.