Zanimljivosti koje niste znali o Lidlu u Srbiji

Svima u Srbiji je već dobro poznato da će do kraja godine moći da kupuju u prvim Lidl marketima u našoj zemlji. Dok se radnje ne otvore, saznajte nekoliko zanimljivosti i korisnih informacija o ovom savremenom diskontnom lancu.

Lidl u Srbiji konkurs zaposljavanje prodavci trgovci posao Lidl Srbija otvaranje-prodavnica-2018-godine-trgovinski-diskontni-lanac-izgradnja-radnje-savremeni-objekat-distributivni-centar-Nova-Pazova-zaposljavanje-schwarz-kaufland-trgovina-maloprodaja-timp-portal
foto: Lidl

Kada je nastao Lidl?

Prva prodavnica otvorena je 1973. godine i imala je samo tri zaposlena i 500 proizvoda. Već tokom osamdesetih, Lidl je širom Nemačke otvorio 300 prodavnica i obogatio asortiman na 900 proizvoda
U 90-im godinama prošlog veka kompanija se širi van granica Nemačke kada se i otvaraju prve prodavnice u Francuskoj i Velikoj Britaniji. Desetak godina kasnije, u 2000-im, Lidl postaje vodeći trgovinski lanac u Evropi a prve prodavnice dočekuju kupce i u Sjedinjenim Američkim Državama.

Zašto se Lidl zove baš tako?

Trgovinsku kompaniju je davne 1930. godine osnovao Jozef Švarc. Kada se fokus poslovanja sa veleprodaje voća prebacio na diskontnu prodaju mešovite robe, shvatio je da joj treba i novo ime. Kako njegovo prezime Švarc na nemačkom jeziku znači „crno“, on je za 1.000 nemačkih maraka kupio prava na ime od bivšeg poslovnog partnera Ludviga Lidla, slikara i nastavnika u penziji iz nemačkog grada Hajlbron.

Gde sve Lidl ima svoje prodavnice?

Danas Lidl postoji u 30, a otvorene prodavnice ima u 27 zemalja Evrope i u Sjedinjenim Američkim Državama. Trenutno poseduje preko 10.500 radnji a u samoj kompaniji je zaposleno 260.000 ljudi.
Ovaj trgovinski lanac je početkom juna otvorio Logisički centar u našoj zemlji a njihove prve prodavnice počeće sa radom do kraja ove godine, istovremenim otvaranjem u više gradova u Srbiji.
Od zemalja u okruženju, Lidl dugi niz godina ima radnje u Hrvatskoj, Mađarskoj, Rumuniji i Bugarskoj.

Da li ćemo imati i domaće proizvode u Lidlu?

Iako su Lidl brendovi dostupni u prodavnicama u velikom broju zemalja Evrope i u Americi, ovaj trgovinski lanac se prilagođava i potrebama domaćih potrošača. Tako se u svakoj zemlji u kreiraju i razvijaju i neki od proizvoda koji su karakteristični za to podneblje.

Šta se sve može naći u Lidlu?

Pored prehrambenih artikala u njihovoj ponudi će se nalaziti i neprehrambeni proizvodi. Tako će se u Lidlovim radnjama moći pazariti i mali kućni aparati, kuhinjski uređaji, igračake, alati, kućni dekor, oprem za baštovanstvo.

Kakav je raspored u prodavnicama i da li ispred mogu da parkiram auto?

Interesantno je da sve Lidl prodavnice izgledaju gotovo isto. Tako će se zato kupci lakše navići na raspored proizvoda u radnjama, bolje se snalaziti i brže kupovati.
Bitno je znati i da sve Lidl prodavnice imaju svoj parking pa tako i one koje će se do kraja godine otvoriti u Srbiji.

Zapamtite i ovo – cene su istaknute iznad, a ne ispod proizvoda

Zanimljivo je da se za razliku od pogleda ispod polica, na koji smo mi kao kupci u Srbiji navikli, u Lidlovim diskontima cena proizvoda stoji iznad police. Ovakva praksa potiče od još od prvih dana i prodavnica kada je sva roba bila izložena na paletama na zemlji pa je jedini način da se cena prikaže bio – okačiti je iznad. Iako Lidl danas ima police ova tradicija se i dalje zadržala. Kako objašnjavaju u samoj kompaniji time se postiže bolja preglednost a potrošači ne moraju da se savijaju da bi videli cenu na najnižim policama.