Lidl otvorio logistički centar u Srbiji a uskoro otvara i prodavnice

Otvaranje prvih Lidlovih prodavnica u Srbiji je sve bliže. Dokaz za to je i današnje otvaranje velikog logističkog centra koji je ovaj nemački trgovinski lanac izgradio u Novoj Pazovi.

lidl u srbiji logisticki centar nova pazova distributivni centar otvaranje 12 jun 2018 tomislav sapina generalni direktor otvaranje prodavnica jesen trgovina maloprodaja srbija timp portal
foto: TiMP portal
Prema rečima generalnog direktora kompanije Lidl u Srbiji, Tomislava Šapine, njihov logistički centar prostire se na više od 45.000 m², što je skoro 10 fudbalskih terena a u njemu će posao naći 180 ljudi. Poseduje kapacitet za skladištenje 30.000 paleta i 120 utovarnih i istovarnih rampi a odatle će, svakodnevno, sveža roba pristizati u prodavnice širom zemlje.
Sam centar je specifičan po tome što je i jedan od najvećih objekata u Jugoistočnoj Evropi koji je nosilac LEED Gold sertifikata za poštovanje najviših standarda u održivoj gradnji – zbog korišćenja održivih građevinskih materijala, efikasnije upotrebe vode i smanjenja otpada, bolje energetske performanse zgrada, pa do pružanja boljih uslova za rad (poput kvaliteta vazduha u zatvorenom prostoru i obezbeđivanja dnevnog svetla).
„Dinamičan je period iza nas, jer smo za samo godinu dana izgradili ovaj logistički centar. Drago nam je što smo uposlili srpsku priverdu jer je tokom gradnje učestvovalo 50 podizvođača i 2.000 ljudi.  Upravo u ovom centru biće smeštena roba koja će se dalje distribuirati u naše radnje. U njima će se naći pažljivo odabran asortiman i naši, Lidl brendovi. Današnji događaj je za Srbiju potvrda da Lidl dolazi kao dugoročan partner, koji je tu ostane i da se zajedno sa njom razvija i unapređuje“, dodao je Šapina.
U okviru poslovnog kompleksa, smeštenog u blizini autoputa Beograd-Subotica, izgrađena je i upravna zgrada u kojoj se nalaze kancelarije za administrativne poslove.
lidl u srbiji logisticki centar nova pazova distributivni centar otvaranje 12 jun 2018 tomislav sapina generalni direktor otvaranje prodavnica jesen trgovina maloprodaja srbija timp portal
foto: TiMP portal
Svečanom otvaranju modernog distributivnog centra prisustvovali su predstavnici Uprave kompanije kao i visoki državni zvaničnici, među kojima je bio i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić. On nije krio oduševljenje zbog otvaranja logističko-distributivnog centra i istakao da „evropski životni standard počinje evropskim kvalitetom hrane koja će moći da se nađe u Lidlu“.
Sve namirnice u Logističkom centru čuvaće se u komorama na posebno prilagođenoj temperaturi koja je optimalna za održavanje svežine određenih proizvoda. Centar ima pet temperaturnih zona i poseduje komoru namenjenu isključivo za skladištenje čokoladnih proizvoda (na +18 stepeni Celzijusa). Kombinacija modernih tehnologija, upravljanja komisioniranjem i optimizovanih procesa rada doprinosiće da se roba u njemu ne zadržava dugo, već da u najkraćem roku stigne do kupaca.
Lidl u Srbiji je tokom marta imao otvoren konkurs za zapošljavanje više od 1.000 prodavaca u 20 gradova, od Subotice do Leskovca. Razgovori sa kandidatima i potencijalnim radnicima su u toku a očekuje se da oni počnu sa radom do kraja godine, kada će prve prodavnice i dočekati svoje kupce.
lidl u srbiji logisticki centar nova pazova distributivni centar otvaranje 12 jun 2018 tomislav sapina generalni direktor otvaranje prodavnica jesen trgovina maloprodaja srbija timp portal
foto: TiMP portal
Otvaranjem upravo tih radnji Lidl će postati jedini, strani diskontni lanac u našoj zemlji. Pored prehrambenih artikala, na rafovima će se naći i odeća, obuća, proizvodi za domaćinstvo, alati i ostali neprehrambeni proizvodi uglavnom privatnih robnih marki koje će samo u Lidlu moći da se pazare. To ne znači da se u njihovim radnjama neće moći kupiti poznati brendovi robe široke potrošnje – hoće, ali u manjoj meri nego u prodavnicama ostalih trgovinskih lanaca. Interesantan je podatak da se na Lidlovoj listi već se nalazi oko 350 proizvoda iz Srbije.
Očekuje se da Lidl u Srbiji ponudi i neke nove proizvode na našem tržištu kao i da će cene u njihovim prodavnicama biti pristupačne. To je ujedno i jedan od pet događaja u trgovini koji će obeležiti 2018. godinu a o kojima smo više pisali OVDE.