Lidl predstavio rezultate svog prvog projekta u Srbiji

Kako raditi pravo i ujedno živeti zdravo, otkrili su zaposleni u kompaniji Lidl Srbija u okviru istorimenog društveno odgovornog projekta koji je ovaj trgovinski lanac sproveo u našoj zemlji.

Lidl predstavio rezultate svog prvog projekta u Srbiji lidl srbija radi pravo zivi zdravo drustveno odgovorno poslovanje lidl prodavnice trgovina maloprodaja srbija timp portal
foto: Lidl Srbija

Sam projekat pokrenut je početkom 2018. godine i odnosio se na brigu o zaposlenima.

Njegov cilj bio je prevencija, očuvanje i unapređenje zdravlja ljudi koji rade u ovom trgovinskom lancu, tokom radnog vremena ali i svakodnevnih aktivnosti.

Analizom radnog okruženja koju su izvršili dr Duško Spasovski, specijalista ortopedske hirurgije i poznata fitnes takmičarka Marija Savić Srećković, kreiran je edukativni sadržaj za radnike u prodavnicama, Logističkom centru i Upravnoj zgradi.

Kroz bro[ure, radionice, video materijale i stručne tekstove svi zaposleni širom Srbije obučeni su kako da pravilno dižu kutije, sede za kancelarijskim stolom ili voze viljuškar.

„Kada smo pokrenuli projekat, imali smo na umu da naši zaposleni treba dobro da se osećaju na svom radnom mestu. Svesni toga da sedeći položaj ili veliki broj pokreta u toku dana, ukoliko se izvode nepravilno, mogu nepovoljno da utiču na telo, konsultovali smo stručnjake iz ove oblasti. Ponosni smo na to što smo u dva ciklusa edukovali gotovo sve naše zaposlene širom zemlje“, istakla je rukovodilac sektora Korporativne komunikacije u kompaniji Lidl Srbija Martina Petrović.

Angažovani stručnjaci prepoznali su značaj ove teme i pripremili različite edukativne sadržaje u kojima su date preporuke za pravilno držanje tela, kao i vežbe za koje je potrebno malo vremena a koje se mogu primenjivati i na radnom mestu i kod kuće.

„Tokom radnog dana, priroda posla nas navodi da zauzimamo različite položaje tela. Nakon analize radnog okruženja svih zaposlenih u Lidlu, osmislili smo jednostavne preporuke za pravilno sedenje ili kretanje, baš po meri radnog mesta, kako bismo pomogli sticanju ispravnih navika i radu na prevenciji i očuvanju zdravlja“, rekao je specijalista ortopedske hirurgije i stručnjak za zdravstveno vežbanje, dr Duško Spasovski.

Pored teorije, važan deo projekta činila je edukacija kroz treninge i praktične vežbe za koje je bila zadužena Marija Savić Srećković, diplomirani trener fitnesa i specijalizant fitnesa i velnesa, ujedno i promo-lice samog projekta.

”Zaposleni u Lidlu su na trenizima pokazali veliko interesovanje i svest da ukoliko pazimo na sve male pokrete koje radimo i ponavljamo svakog dana, u velikoj meri možemo sprečiti nastanak potencijalnih tegoba. Korak više je primena jednostavnih vežbi koje smo prošli na samim treninzima, a koje mogu za svega par minuta da se sprovedu tokom radnog vremena”, zaključuje Savić Srećković.