5 događaja u trgovini koji će obeležiti 2018. godinu

Godina za nama unela je neke novine u trovinski sektor naše zemlje. Svakako je najznačajniji događaj bio otvaranje prve robne kuće IKEA u Beogradu a ne smemo zanemariti ni otvaranja novih tržnih centara širom zemlje. Međutim, na naše tržište nije ušao nijedan novi trgovinski lanac, dok su postojeći uglavnom otvarali nove ili renovirane prodajne objekte.
Ova, 2018-ta trebalo bi da bude nešto dinamičnija a mi vam donosimo pregled pet najvažnih događaja koji nas, u narednom periodu, očekuju u trgovinskom sektoru.

1. Otvaranje prvih LIDL diskonta

Lidl-Srbija-otvaranje-prodavnica-2018-godine-trgovinski-diskontni-lanac-izgradnja-radnje-savremeni-objekat-distributivni-centar-Nova-Pazova-zaposljavanje-schwarz-kaufland-trgovina-maloprodaja-timp-portal
foto: Lidl
Dugo najavljivano otvaranje prvih marketa nemačkog diskontnog lanca Lidl sve je bliže. Naime, od kako je 2012. godine ova kompanija otpočela svoje poslovanje u Srbiji, uglavnom je bila fokusirana na kupovinu lokacija i planiranje izgradnje marketa. Kada je 2015. godine otpočela izgradnja prvog „test“ diskonta u Smederevu mnogi su mislili da će to biti i prvi Lidlov market koji će se otvoriti. Međutim, iz kompanije je saopšteno da je njihova poslovna politika „otvaranje većeg broja marketa u istom danu“. Nakon toga, na proleće 2016. otpočela je izgradnja još nekoliko prodavnica – u Beogradu, Zrenjaninu, Boru i Šapcu kao i distributivnog centra i poslovne zgrade u Novoj Pazovi. Do danas, izgrađen je ili je u fazi izgradnje veći broj prodavnica a uporedo se planira i gradnja novih. Iako još uvek nema preciznih informacija o tačnom datumu otvaranja prvih prodavnica, izvesno je da će se to dogoditi ove godine.
Važno je napomenuti da će Lidl biti prvi inostrani diskontni lanac koji će svoje radnje otvoriti u našoj zemlji a veliki broj ljudi iz Srbije već je upoznat sa asortimanom i cenama ovog trgovniskog lanca koji svoje prodavnice ima u mnogim susednim državama. Očekuje se da Lidl ponudi neke nove proizvode na našem tržištu, uglavnom privatnih robnih marki, po pristupačnim cenama.

2. Krajem godine otvara se najveći tržni centar u zemlji – Promenada Novi Sad

Promenada-Novi-Sad-tržni-centar-NEPI-šoping-centar-najveći-najmoderniji-u-Srbiji-Alex-Morar-Jelena-Jevremović-vremenska-kapsula-otpočela-izgradjna-otvaranje-2019-trgovina-maloprodaja-srbija-timp-portal
foto: Promenada Novi Sad
Novi Sad bi krajem godine trebalo da dobije najveći tržni centar u zemlji  – Promenada mall. Novi tržni centar prostiraće se na 150.000 m² a posetiocima će ponuditi preko 150 prodavnica domaćih i internacionalnih brendova uz brojne zabavne sadržaje, poput multipleks bioskopa i fitnes centra. Prema rečima investitora, interesovanje zakupaca je veliko te nas na ovoj šoping destinaciji očekuju i neki novi brendovi koji do sada nisu bili prisutni u našoj zemlji. Otvaranje je planirano za kraj godine.

3. Ada mall ugostiće prve posetioce

Ada Mall GTC Serbia-Ada-Ciganlija-novi-soping-mol-shopping-mall-trzni-centar-otvaranje-2018-medjunarodni-sajam-gradjevinarstva-izlozba-dani-arhitekture-trgovina-maloprodaja-srbija-timp-portal-
foto: Ada Mall
U blizini Ade Ciganlije u Beogradu, trenutno se gradi Ada mall, novi tržni centar koji će se prositrati na preko 30.000 m² i posedovati pet spratova komercijalnog prostora. Za sada je poznato da će Ada Mall uneti novine na naše tržište ne samo dovođenjem poznatih brendova, među kojima su Forever 21, Mohito i drugi već i zahvaljujući neobičnom dizajnu i enterijeru koji će odlikovati velika količina prirodne svetlosti. Ujedno u njemu će se smestiti i prvi CineStar bioskop u Beogradu.

4. Forever 21 stiže u Srbiju

foto: Ilustracija, Pixabay
U okviru tržnog centra Ada mall naći će se i prva Forever 21 radnja u Srbiji. Odeća za žene i muškarce ovog brenda, krojena po najnovijim trendovima i po primamljivim cenama uskoro će biti dostupna i u Beogradu. Zanimljivo je da je ovo jedan od najpopularnijih brendova odeće u svetu a naš glavni grad biće jedan od retkih gradova u regionu u okviru kog će se naći radnja ovog američkog brenda.

5. Širom zemlje otvaraće se novi tržni centri

5 dogadjaja u trgovini 2018 lidl srbija otvaranje promenada mall novi sad ada mall beograd otvaranje forever 21 srbija beograd stop shop pozarevac vrsac sremska mitrovica capitol park leskovac trgovina maloprodaja srbiija timp portal
foto: Ilustracija, Pixabay
Prve moderne prostore za kupovinu ove godine trebalo bi da dobiju i Požarevac, Vršac, Sremska Mitrovica i Leskovac.
Austrijska kompanija Immofinanz već gradi svoj peti retail park u Srbiji – Stop Shop Požarevac a u planu imaju i izgradnju Stop Shop tržnih centara i u Vršcu i Sremskoj Mitrovici.
Nakon što je 2017. godine otvorila dva retail parka – Capitol Park Sombor i Capitol Park Rakovica, kompanija Poseidon Group planira i izgradnju novog tržnog centra u Leskovcu čije se otvaranje očekuje na jesen ove godine.