Lidl Srbija i Crveni krst pozivaju građane da dobrovoljno daju krv

Crveni krst Srbije i trgovinski lanac Lidl Srbija pozivaju građane da se priključe akcijama dobrovoljnog davanja krvi, koje će biti organizovane na parkingu odabranih Lidl prodavnica u Beogradu i Novom Sadu u prvoj polovini avgusta.

Lidl u Srbiji konkurs zaposljavanje prodavci trgovci posao Lidl Srbija otvaranje-prodavnica-2018-godine-trgovinski-diskontni-lanac-izgradnja-radnje-savremeni-objekat-distributivni-centar-Nova-Pazova-zaposljavanje-schwarz-kaufland-trgovina-maloprodaja-timp-portal
foto: Lidl Srbija, arhiva

Ovim putem pozivaju se svi koji imaju između 18 i 65 godina da pomognu da se obezbedi dovoljna količina krvi za one kojima je neophodna, tako što će dati krv u mobilnim centrima – transfuziomobilima, koji će biti smešteni na parkingu Lidl prodavnica narednih dana.

Beograd – od 13 do 18 časova:

Ponedeljak, 5.avgust: Lidl, Novi Beograd – Zemunska 4 i Lidl, Rakovica – Kneza Višeslava 61V;

Četvrtak, 8. avgust: Lidl, Voždovac  – Vojislava Ilića 143;

Ponedeljak, 12. avgust: Lidl, Voždovac – Save Maškovića 4 i Lidl, Rakovica – Patrijarha Joanikija 11v;

Novi Sad – od 15 do 18 časova:

Ponedeljak, 5. avgust: Lidl, Bulevar Vojvode Stepe 2

Predsednik Crvenog krsta Srbije, prof. dr Dragan Radovanović, podseća da Crveni krst celog leta poziva građane da daju krv jer je ovo period godine kada vlada nestašica.

On ističe i da bolesti i nesreće ne biraju datum i nemaju letnju pauzu te da dajući krv pomažemo da se mnoge suze zamene osmesima.

Da bi se donirala krv koja nekome može spasiti život, neophodno je da telesna težina osobe koje je daje prelazi 50 kilograma.

Takođe, potrebno je i da dežurne lekarske ekipe utvrde da je zdravstveno stanje lica takvo da davanjem krvi neće ugroziti sebe ni osobu kojoj će se ta krv primeniti.

Važno je znati i da žene mogu dobrovoljno dati krv na svaka četiri meseca, a muškarci na tri.