Preko 120 miliona ljudi posetilo VIVO! i Stop shop retail parkove prošle godine

Austrijska kompanija Immofinanz saopštila je danas da je više od 120 miliona kupaca posetilo njihove retail parkove Stop Shop i VIVO! tokom 2017. godine.

STOP SHOP Lazarevac otvaranje Immofinanz -14-septembar-retail-park-ritejl-park-tržni-centar-koncert-željko-joksimović-tropico-band-lpp-reserved-sinsay-sportvision-roda-dm-trgovina-maloprodaja-srbija-timp-portal
foto: TiMP portal
Na kraju decembra 2017. godine, ova kompanija posedovala je 84 retail parka u Austriji, Češkoj, Mađarskoj, Slovačkoj, Rumuniji, Poljskoj, Srbiji i Sloveniji, koji ukupno imaju oko 820.000 m² prostora za izdavanje. 10 objekata posluje pod VIVO! brendom šoping centara a 70 pod brendom Stop Shop.
Šoping centri VIVO! privukli su skoro 50 miliona posetilaca, što je u odnosu na 2016. godinu uvećanje od skoro pet odsto. Pored toga, zakupci u ovim centrima uvećali su svoje bruto prihode ostvarene prodajom za više od šest odsto u odnosu na prethodnu godinu. Ovi šoping centri danas se nalaze na deset lokacija u četiri zemlje sa oko 310.000 m² površine za iznajmljivanje i popunjenošću kapaciteta od 96.8 %.
U 2017. godini više od 70 miliona kupaca posetilo je prodavnice u okviru Stop Shop tržnih centara a broj njihovih lokacija povećao se sa 58 na 70. Ovi retail parkovi danas se nalaze  u osam zemalja i ukupno obuhvataju oko 484.000 m² površine za iznajmljivanje dok je popunjenost kapaciteta 97.9%.
„Više od 120 miliona posetilaca u 2017. godini predstavlja skoro celokupno stanovništvo na četiri glavna tržišta – Austrije, Nemačke, Rumunije i Češke Republike“, izjavio je Ditmar Rajndl i dodao da su najveći zakupci međunarodni brendovi poput H&M, C&A, Deichmann, KiK, dm, Takko, JYSK, LPP, InditexGroup i Spar.
Immofinanz je u 2017. godini otvorio dva potpuno iznajmljena objekta – VIVO! u gradu Krosno u Poljskoj i Stop Shop u Lazarevcu u Srbiji i izvršio akviziciju devet retail parkova u Mađarskoj, Slovačkoj i Rumuniji.
„Naša strategija nije da otvaramo nove objekte blizu postojećih konkurentskih objekata, već da koristimo raspoloživi tržišni potencijal. Stoga naš fokus nije na velikim šoping centrima, već na manjim i efikasnim konceptima koji su posebno pogodni za sekundarne i tercijarne gradove koji nemaju sličnu ponudu“, objašnjava Gerald Gril, šef Sektora za upravljanje imovinom ove kompanije.
Kompanija Immofinanz u našoj zemlji već poseduje retail parkove u Čačku, Nišu, Valjevu i Lazarevcu. U Srbiji je u toku izgradnja i novih Stop Shop tržnih centara i to u Požarevcu, Vršcu i Sremskoj Mitrovici koji će ukupno imati oko 25.000 m² površine za iznajmljivanje. Otvaranje šoping centara u Požarevcu i Vršcu zakazano je za april 2018 godine.