Ikea planira izgradnju tržnog centra pored robne kuće u Beogradu

Švedska kompanija Ikea, koja je prošle godine otvorila prvu robnu kuću u Srbiji, planira da pored nje sagradi moderan tržni centar.

ikea-cene-u-srbiji-ikea-robna-kuća-beograd-bubanj-potok-autoput-beograd-niš-otvaranje-10-avgust-katalog-9500-proizvoda-rstoran-igraonica- ikea tržni centar beograd ikea retail park beograd trgovina-maloprodaja-srbija-timp-portal ikea grupa
foto: Ilustracija, Pixabay

„Otpočeli smo pripremne radove za izgradnju tržnog centra koji će biti smešten pored naše robne kuće. Investicija vredi oko 50 miliona evra i stvoriće oko 400 novih radnih mesta. Ovim potezom razvijamo svoje poslovanje na srpskom tržištu, proširujemo komercijalnu zonu Bubanj Potok i podržavamo lokalni ekonomski razvoj‟, izjavio je Stefan Vanoverbeke, direktor IKEA Srbija i generalni direktor IKEA jugoistočna Evropa.

Ovakav tržni centar nedavno je otvoren i pored robne kuće Ikea u Zagrebu a u njemu je smešteno više od 90 maloprodajnih objekata.

Pored toga Ikea u Srbiji ostvarila je i vrlo dobre poslovne rezultate u prvoj finansijskoj godini poslovanja, ostvarivši prodaju od preko 5,6 milijardi dinara (47,2 miliona evra).

Robna kuća u Beogradu ugostila je 1,8 miliona posetilaca, a više od 10 miliona ljudi posetilo je njihovu zvaničnu internet stranicu.

Tokom prve fiskalne godine u Srbiji, Ikea je ostvarila tržišni udeo od 11%, što je najviše za region jugoistočne Evrope.

Od skoro 8 miliona prodatih proizvoda, 54% je bio nameštaj, a 46% dodaci i dekoracija za dom.

Pored toga, Ikea je nedavno otvorila i dostavne centre u Novom Sadu i Nišu u kojima se može preuzeti bilo koji proizvod koji je kupljen putem internet prodavnice.

Početkom maja samom centru Beograda otvoren je i Ikea izlog, izložbeni prostor koji je u septembru postao i prodajni.