Ikea predstavila inovacije u domenu očuvanja životne sredine

Kako bi ostvarila snažniji uticaj na ljude i planetu, kompanija Ikea je predstavila nova rešenja koja će pozitivno uticati na očuvanje životne sredine na Danima demokratskog dizajna.

Ikea predstavila inovacije u domenu očuvanja životne sredine ikea beograd ikea robna kuća vegetarijanske ćufte zaštita životne sredine trgovina maloprodaja srbija timp portal
foto: Ikea

Ikea je predstavila novu kolekciju izrađena od otpadne plastike iz Mediteranskog mora i kolekciju za održivo uzgajanje biljaka u domu, kao i prototip vegeterijanske ćufte.

Iz kompanije kažu i da jednostavne promene u navikama mogu da smanje račune za električnu energiju, uštede na stotine litara vode i umanje količinu otpada, što pozitivno utiče i na planetu i na kućni budžet.

U robnoj kući Ikea u Beogradu primenjuju se principi održivosti kroz korišćenje geotermalne energije, upotrebe LED osvetljenja i solarnih ploča, reciklažu 23 vrste đubreta, upotrebu kišnice za potrebe toaleta i zalivanje, kao i besplatnog punjenja električnih automobila.

Važan deo očuvanja životne sredine je i hrana, stoga je ova kompanija sačuvala više od 3.6 miliona obroka otkako je uvela program Food Waste Watcher 2016. godine.

Robna kuća u Beogradu se priključila ovom programu u jesen 2018, sa ciljem da do do kraja avgusta  2020. smanji otpad hrane pri svim operacijama za 50%.

Uskoro će ljubitelji vegeterijanske i veganske kuhinje moći da uživaju u Ikea ćuftama koje će biti napravljene od biljniih proteina ali bez dodatka mesa i koje imaju isti izgled, teksturu i ukus mesa.

Ujedno, kako bi doprinela smanjenju zagađenja vazduha Ikea će ostatke biljke pirinča, koji se inače spaljuju nakon berbe, iskoristiti u izradi nove kolekcije od pirinčane slame.