Ikea poziva decu i ljude svih uzrasta da se igraju

Mališani u Srbiji će, i ove godine, imati priliku da učestvuju u Ikeinom likovnom takmičenju Mašta može svašta koje će se održati od 5 do 18. novembra.

ikea likovni konkurs ikea-srbija-bubanj-potok-beograd-mališani-crtaju-crtanje-igranje-konkurs-mašta-može-svašta-globalni-izveštaj-o-igranju-trgovina-maloprodaja-srbija-timp-portal
foto: Ikea, Arhiva
Igra je najprirodniji i najzabavniji način da deca razviju ključne životne veštine koje uključuju komunikaciju, saradnju, rešavanje problema i kreativnost. Pored toga je značajna i za odrasle, stoga je kompanija Ikea pokrenula kampanju Igrom do promene.
Ova kampanja uključuje i kolekciju Sagoskatt, koja se sastoji od pet igračaka koje su dizajnirala deca iz celog sveta. I ove godine, četvrti put zaredom, deca širom sveta će dizajnirati sopstvene maštovite igračke, a ideje pet pobednika biće pretvorene u plišane igračke koje će se prodavati tokom naredne kampanje.
Svi prihodi od prodaje te kolekcije će se u svakoj zemlji donirati humanitarnim akcijama koje se fokusiraju na igru i razvoj deteta. Celokupan promet od prošlogodišnje prodaje Sagoskatt kolekcije biće doniran Sigurnoj kući u Beogradu.
Takođe, u okviru kampanje Ikea poziva kupce da „doniraju dvaput” tako što će ostaviti igračke koje su kupili u kutiji za donacije postavljenoj na izlazu iz robne kuće, doprinoseći celoj akciji davanjem igračaka za decu koja žive u skromnijim prilikama.
Da bi podigle svest o važnosti igre, njihove robne kuće širom sveta će se tokom narednih sedam nedelja pretvoriti u zabavna mesta za susrete i sprovoditi razne aktivnosti u cilju isticanja potrebe za igrom – proglašenom za osnovno pravo svakog deteta UN Konvencijom o pravima deteta.
Istraživanja pokazuju da deca danas provode manje vremena na otvorenom od zatvorenika, i da većina dece ne zna kako da se igra bez pomoći tehnologije. Izveštaj o igri u kome su učestvovale desetine hiljada dece i odraslih, otkriva da veliki broj roditelja čezne da se u većoj meri igra s decom, a deca da provode više vremena s roditeljima.