Ikea Grupa poslovala održivo i prošle godine

Najveća maloprodajna kompanija za uređenje doma – Ikea Grupa, objavila je godišnji izveštaj o održivom poslovanju za 2017. godinu.

ikea-cene-u-srbiji-ikea-robna-kuća-beograd-bubanj-potok-autoput-beograd-niš-otvaranje-10-avgust-katalog-9500-proizvoda-rstoran-igraonica-trgovina-maloprodaja-srbija-timp-portal ikea grupa
foto: Ilustracija, Pixabay
Neki od zanimljivih podataka iz samog Izveštaja kažu da je Ikea prodala 85 miliona LED sijalica. Ako bi svaka ova sijalica zamenila običnu, uštedelo bi se dovoljno energije za snabdevanje 750.000 domaćinstava godišnje.
Uz to, količina proizvedene obnovljive energije ista je kao 73% energije korišćene u poslovanju a 91% otpada iz robnih kuća je reciklirano ili spaljeno za dobijanje energije.
Na osam tržišta na kojima ova kompanija posluje, pokrenuti su programi kojima se izbeglicama pruža prvo radno iskustvo u novoj zemlji
“Mi uvek prvo polazimo od sebe – naše robne kuće u jugoistočnoj Evropi imaju kombinovanu infrastrukturu održivosti koja im omogućava da budu do 80% održivije od zgrada sličnih veličina i namena a koje nemaju održive sisteme“, istakla je Jovana Mehandžić Đurđić, menadžer za održivi razvoj IKEA JIE.
U gradu Kaarst, blizu Diseldorfa u Nemačkoj, otvorena je prva vodeća održiva robna kuća ove godine. Sama robna kuća je specifična po tome što troši manje energije, inspiriše kupce i predstavlja doprinos lokalnoj zajednici. Iz Ikee ističu da im je cilj da do 2022. otvore jednu vodeću održivu robnu kuću na svim tržištima.
U okviru programa održivosti tokom 2017. godine, našla se i misija „biti dobar građanin i dobar sused“. Stoga je ova kompanija podržala više od 25 organizacija lokalnih zajednica, škola i institucija u unapređenju okruženja za rani razvoj dece, učenje, igranje, brigu o pacijentima, brigu o ženama i deci koji su bili žrtve nasilja u porodici kao i brigu deci bez roditeljskog staranja.
Od podataka koji se odnose na našu zemlju, izdvajamo informaciju da u Srbiji 55% zaposlenih u robnoj kući Beograd čine žene kao i da je 48% pripadnica lepšeg pola u menadžment timu.
Nakon otvaranja robne kuće u Beogradu, uspostavljena je i saradnja sa EkoBaG udruženjem nezaposlenih žena koje imaju preko 50 godina.