Novom kolekcijom Ikea obeležava svoj 75. rođendan

Kompanija Ikea nastala je pre tačno 75 godina i tim povodom predstavila posebnu kolekciju Gratulera koju čine omiljeni predmeti iz prošlosti.

Novom kolekcijom Ikea obeležava svoj 75. rođendan Ikea Gratulera kolekcija Ikea Srbija Ikea Beograd Ikea bubanj potok Ikea robna kuća trgovina maloprodaja srbija timp porta
foto: Ikea
Tokom svih ovih godina Ikea je kreirala nameštaj u brojnim različitim stilovima. Stoga je 75. rođendan povod za putovanje kroz vreme ali i prilika da ponovo ponudi proizvode koji su bili najpopularniji u proteklom periodu.
„Osećali smo snažnu potrebu da podelimo i proslavimo našu istoriju i baštinu, a da ujedno istaknemo raznolikost stilova i dizajna naših proizvoda u poslednjih 75 godina“, izjavila je Karin Gustavsson, kreativna liderka kompanije IKEA of Sweden.
Ova kolekcija će u robne kuće stizati u tri navrata tokom jeseni 2018, predstavljajući time i različita vremenska razdoblja.
Prvi deo kolekcije podsetiće na pedesete i šezdesete godine, kada su u nameštaju preovladavali tamni tonovi i drvo, i već se može pronaći u beogradskoj robnoj kući.
Drugi deo posvećen je sedamdesetim i osamdesetim, vremenu kada je kompanija počela da eksperimentiše s novim proizvodnim tehnikama, dok su u kolekcijama vladale razigranost, jarke boje i upečatljivi uzorci.
Treći deo kolekcije odnosi se na kraj 20. i početak 21. veka, doba u kom se Ikea vratila klasičnoj skandinavskoj tradiciji i svetlom drvetu. Ova dva dela u beogradskoj robnoj kući naći će se u oktobru i decembru.
Kolekcija će se sastojati iz fotelja, pomoćnih stočića, rasvete i tekstila u različitim varijantama. Najveći deo predmeta „dopremljen“ je iz vremena kada je prvi put predstavljen – na njima nije menjano ništa od originalnog dizajna, dok je tek nekoliko proizvoda osveženo novim imenima, bojama, funkcijama i materijalima.
Daleke 1943. godine Ingvar Kamprad registrovao je svoju kompaniju IKEA. Naziv predstavlja akronim – I kao Ingvar, K kao Kamprad, E kao Elmtaryd (ime porodične farme na kojoj je odrastao), i A kao Agunnaryd (seoce u pokrajini Småland najuguŠvedske, gdese nalazila farma). Danas ova kompanija poseduje 419 robnih kuća u 49 država u kojima radi oko 200.000 ljudi.
Prošle godine Ikea je otvorila svoju prvu robnu kuću u Srbiji a nedavno je proslavila i prvi rođendan u našoj zemlji.