Ikea Art Event 2019 kolekcija stiže i u našu zemlju

Osam dizajnera osmislilo je osam jedinstvenih tepiha koji predstavljaju umetnička dela kojima nije mesto na zidu i koji su ujedno deo Ikea Art Event 2019 kolekcije.

Ikea Art Event 2019 stiže i u našu zemlju kolekcija tepiha ikea internet prodavnica ikea srbija ikea beograd trgovina maloprodaja srbija timp portal
foto: Ikea

Iz ove švedske kompanije kažu da umetnost ne bi trebalo da se nalazi samo u galerijama i muzejima, već da svoje mesto treba da ima i u domovima.

„Ovom kolekcijom rad savremenih i relevatnih umetnika postaje dostupan širem krugu ljudi. Kako je izrada tepiha uglavnom ručna i uz upotrebu starih tehnika poput tkanja i čvorovanja, od prirodnih materijala – vune i pamuka, svaki tepih treba tretirati kao umetničko delo, kao autorski otisak u tkanju“, komentariše novu kolekciju Aleksandar Stojanović, istoričar umetnosti.

Francuski umetnik Supakitch inspiraciju za svoj tepih je pronašao u zmijama dok je tepih američkog umetničkog dvojca Chiaozza, koji čine Adam Frezza i Terri Chiao, inspirisan prolećnim scenama iz pustinja s američkog jugozapada.

Grafički dizajner Filip Pagowski napravio je minimalistički tepih, Seulgi Lee svojim tepihom želi da unese svetlost vode i boje koja zrače dok je tepih Virgila Abloha, direktora muškog asortimana brenda Louis Vuitton i osnivača modnog brenda Off-White, pomalo ironičan prema roditeljima koji štite nameštaj po svaku cenu pa tako kaže: „Držite se podalje.“

Među dizajnerima su i Craig Green jedan od najinovativnijih dizajnera muške odeće u Velikoj Britaniji, Noah Lyon multidisciplinarni umetnik koji je do sada izlagao u međunarodnim galerijama i muzejima kao i Misaki Kawai, japanska umetnica poznata širom sveta.

Tepsi iz ove kolecije biće dostupni i u našoj zemlji isključivo u Ikeinoj online prodavnici od 30. maja.