Goran Blanuša svake godine proizvede milion lubenica

Znate li da najveći proizvođač lubenica na Balkanu živi u okolini Beograda i godišnje proizvede više od milion lubenica? On je Goran Blanuša iz mesta Ašanja i bavi se proizvodnjom ovog slatkog povrća na imanju koje se prostire na 100 hektara.

goran blanuša svake godine proizvede preko milion lubenica u okolini beograda
foto: Delez Srbija
Devesetih godina prošlog veka, Goran Blanuša je planirao da otpočne proizvodnju lubenica. Njegovi roditelji su se tada bavili uzgojem svinja ali su odličili da podrže njegovu ideju i počeli sa zasadom na pola hektara.
Danas obrađuju zemljište koje, kada kada bi se spojilo, prostiralo bi se na površini kilometar sa kilometar. Veći deo zemlje iznajmljuje jer mu se, kako kaže, ne isplati da je kupuje već da ulaže u proizvodnju. Na tom plodonosnom tlu godišnje sazri 6.000 tona lubenica.
Na 85 hektara zasađena je lubenica dok 15 hektara zauzima dinja. Ove godine zasađeno je 600.000 vreža, koje beru od kraja juna pa sve do kraja septembra. Za desetak dana će po prvi put na tržište plasirati dinju sa ukusom limuna.
GORAN SAVETUJE: Ovako odaberite najbolju lubenicu 
Prema njegovim rečima, lubenica je najbolja kad odstoji dan ili dva na sobnoj tempreraturi, jer dobije posebnu slast. Tada se, kako on kaže, stvori ‚‚šećer“. Kada biramo lubenicu, uvek treba izabrati onu sa što izraženijim šarama, gde je svetlo zeleni deo što više svetao. Takođe, najbolje su lubenice sa tamno žutom flekom, koja je ostala od mesta gde je ‚‚ležala“, kao i one, kod kojh je petaljka uz samu lubenicu i savija se ka njoj.
Uveo je tehnologiju ‚‚kap po kap“, plodove je obezbedio zaštitnim folijama i agrotekstilom – tankim vlaknima koja štite i od visokih i od niskih temperatura. Predstavnici sertifikovanih kuća redovno proveravaju rod i vrše analize. Pre 10 godina uveo je jedan od najpoznatijih svetskih standarda – GAP.
‚‚Kvalitet je najbolja preporuka. Ne žalim novac da nabavim najbolje seme, najbolje đubrivo i mašine, jer se onda dobija i najbolji kvalitet”, otkriva Goran Blanuša tajnu svog uspeha.
Njegova proizvodnja danas ‚‚hrani“ 25 porodica, jer je svakodnevno na njivama upošljeno najmanje 35 ljudi. Dnevnice berača se mere od učinka, te se kreću od dve do 5.000 dinara.
Svakog dana distribuira između 80 i 100 tona sveže urbane: besemene i one sa semenom, mini, žute lubenice sa crvenim srcem i dinje, u prodavnice Maxija i Tempa. Tokom letnjih meseci, od ranog jutra do mraka u dvorištu porodične kuće smenjuju se traktori i transportni kamioni koji odvoze robu.
“Sigurost plasmana robe mi je najbitnija. Saradnja sa Maksijem traje godinama unazad i dozvoljava mi da pravm planove za proširenje proizvodnje”, kaže gazda Blanuša, koji 10% svog prinosa izvozi u Dansku, dok 90% otkupljuje kompanija Delez za domaće tržište.