GAK Narodni front dobila savremeno Odeljenje za vantelesnu oplodnju

Ginekološko-akušerska klinika (GAK) Narodni front nedavno je dobila rekonstruisano i moderno opremljeno Odeljenje za vantelesnu oplodnju zahvaljujući sredstvima za renoviranje koja su obezbedili Ministartstvo zdravlja i kompanija Nectar.

renovirano-odeljenje-za-vantelesnu-oplodnju gak narodni front donacija-nectar-nije-svejedno-kad-bebe-dolaze-ministartstvo-zdravlja-zlatibor-lončar-trgovina-maloprodaja-srbija-timp-portal
foto: Ilustracija
U obnovu Odeljenja i nabavku opreme, Ministarstvo zdravlja izdvojilo je 30 miliona dinara, a kompanija Nectar, kroz kampanju „Nije svejedno kad bebe dolaze“ obezbedila je 25 miliona dinara. Njegovom rekonstrukcijom GAK Narodni front dobio je i banku reproduktivnih ćelija u kojoj će moći da se čuvaju embrioni parova koji iz prvog pokušaja nisu mogli da ostvare potomstvo.
Tim povodom, novo Odeljenje danas su obišli ministar zdravlja Zlatibor Lončar, direktor Nectar grupe Mihailo Janković i direktor ove ustanove, prof. dr Željko Miković.
Ministar je tom prilikom istakao da u Srbiji danas više od 400.000 parova ima problem sa sterilitetom a učestalost neplodnosti beleži tendenciju rasta.
„Naša kampanja dobila je podršku svih koji veruju u porodicu i smatraju da su deca naše najveće bogatstvo i jedina budućnost u koju vredi ulagati. Posledica našeg „malo“ biće „mnogo“ parova koji će dobiti mogućnost da upravo ovde, u svojoj zemlji, obave vantelesnu oplodnju“, izjavio je Mihailo Janković, direktor Nectar grupe, ističući nadu da će se i druge kompanije priključiti akciji kako bi se nastavilo sa unapređenjem razvoja porodice i porodičnih vrednosti u Srbiji.
Odeljenje za arteficijalne reproduktivne tehnike sa dnevnom bolnicom GAK Narodni Front je u proteklih 10 godina obavilo 2.799 procedura VTO zahvaljujući kojima su rođene 1.024 bebe. Prosečno godišnje može da primi oko 300 pacijentkinja (parova). Sa novim, savremeno opremljenim Odeljenjem za VTO, broj procedura i procenat uspešnosti biće veći.
Direktor GAK Narodni front Željko Miković napomenuo je da ova zdravstvena ustanova sada ima najsavremenije Odeljenje za vantelesnu oplodnju u našoj zemlji i da se uslovi rada izjednačavaju sa svetskim centrima.
„Mi smo i do sada imali visok procenat uspešnosti vantelesne oplodnje, od oko 30 odsto, a sada, sa savremenim Odeljenjem, računamo da bi taj procenat mogao da bude oko 35 odsto. To je maksimum koji postoji u svetu, više od toga ne može da se postigne“, dodao je Miković.