INTERVJU: Ditmar Rajndl, direktor operacija kompanije Immofinanz – Volimo da poslujemo u Srbiji

Austrijska kompanija Immofinanz jedan je od najvećih investitora na srpskom ritejl tržištu. Trenutno poseduje šest STOP SHOP tržnih centara širom naše zemlje a najavljuje i izgradnju novih. Samo tokom aprila meseca otvorena su dva nova ritejl parka – u Požarevcu i Vršcu, što je i bio povod da porazgovaramo sa Ditmarom Rajndlom, direktorom operacija u ovoj kompaniji.

intervju Ditmar Rajndl direktor operacija kompanije IMMOFINANZ stop shop srbija stop shop pozarevac vrsac nis cacak valjevo lazarevac sremska mitrovica otvaranje trgovina maloprodaja srbija timp portal
foto: Ditmar Rajndl, Immofinanz
Do sada je u Srbiji otvoreno šest STOP SHOP ritejl parkova a u najavi je otvaranje još jednog i to u Sremskoj Mitrovici. Kakvi su planovi Vaše kompanije za budućnost? Nastavljate li sa ekspanzijom i u narednom periodu?
– Da, radimo na daljoj ekspanziji u Srbiji. Otvaranje STOP SHOP ritejl parkova u Požarevcu i Vršcu u aprilu ove godine je potvrda obećanja koje smo dali 2015-te prilikom ulaska na srpsko tržište – da smo odlučni da proširimo naš međunarodni lanac ritejl parkova. Naši ritejl parkovi u Srbiji su u potpunosti iznajmljeni od prvog dana njihovog otvaranja i dobijamo odlične povratne informacije od naših inostranih zakupaca. Oni vide veliki potencijal u tržištu Srbije zbog značajne potražnje za maloprodajnim prostorom. Trenutno je u pripremi još jedna STOP SHOP lokacija u Srbiji – novi ritejl park u Sremskoj Mitrovici imaće oko 7.000 m² za iznajmljivanje i biće otvoren 2019. godine.
Imate li u planu proširenje postojećih ritejl parkova kroz dogradnju, otvaranje bioskopa ili drugih pratećih sadržaja?
– Da, naš plan je da proširimo postojeće kapacitete gde je to moguće. Većina naših projekata ima potencijal za proširenje, na primer, otvaranjem bioskopa ili restorana. 
Kako kupci u Srbiji reaguju na nove, moderne prostore za kupovinu?
– Dopadaju im se, Srbi su potrošačka populacija. To pokazuju otvaranja naših STOP SHOP lokacija na kojima imamo nekoliko hiljada posetilaca, a taj broj je stalno u porastu. Ukupno više od 120 miliona kupaca posetilo je IMMOFINANZ ritejl parkove u 2017. godini, a samo kroz četiri ritejl parka u Srbiji prošlo je oko 7,5 miliona posetilaca, što potvrđuje uspeh politike našeg brenda u maloprodajnom sektoru koja je usmerena ka potrošačima.
Osluškujete li želje i potrebe kupaca u gradovima u kojima planirate otvaranje novih tržnih centara i, spram toga, kretirate miks zakupaca?
– Naravno, to je ključno. STOP SHOP je koncept dizajniran za čitavu porodicu tako da svako može da pronađe nešto za sebe na jednom mestu. U tipičnoj ponudi zakupaca su modni brendovi, nameštaj i kućni aparati, supermarketi i restorani, elektronika, zdravstveni i kozmetički proizvodi, kao i sportski brendovi. Pored toga, naši ritejl parkovi imaju kafiće, igrališta za decu i besplatan wifi internet, što garantuje visok nivo kvaliteta boravka.
intervju Ditmar Rajndl direktor operacija kompanije IMMOFINANZ stop shop srbija stop shop pozarevac vrsac nis cacak valjevo lazarevac sremska mitrovica otvaranje trgovina maloprodaja srbija timp portal
foto: Stop Shop Lazarevac, Immofinanz
Do sada ste STOP SHOP parkove otvarali u gradovima u kojima nema modernih tržnih centara (izuzev Niša). Da li ćete se, u narednom periodu, možda fokusirati na otvaranje centara i u gradovima u kojima već postoje ritejl parkovi ili moderni šoping centri?
– Pre svega, fokusiramo se na dostupna tržišta koja imaju potencijal i na kojima kupci nemaju sličnu ponudu. Prema tome, naše nove lokacije obično nisu u blizini postojećih konkurenata.
U STOP SHOP-u Lazarevac prvi put je na našem tržištu otvorena prodavnica Sinsay, dok je u valjevskom ritejl parku otvorena prva CCC radnja. Da li će se uskoro u Vašim ritejl parkovima otvoriti neke nove prodavnice kojih još uvek nema u Srbiji, kao što su Pepco, Kik-textilien, TEDi, Müller…? Da li su neki novi brendovi zainteresovani da otpočnu poslovanje na našem tržištu?
– Da, međunarodni zakupci su veoma zainteresovani za srpsko tržište. Inicijalno, želja naših zakupaca da uđu na srpsko tržiše je podstakla otvaranje našeg prvog STOP SHOP-a u Čačku jer su hteli da posluju sa brendom i konceptom koji je kvalitetan i uliva poverenje. Nastavićemo da dovodimo nove zakupce u Srbiju, poput nekih koje ste naveli i koji se već nalaze u našem portfoliju u drugim zemljama. 
U portfoliju kompanije Immofinanz se, kada je reč o tržnim centrima, pored STOP SHOP ritejl parkova nalaze i Vivo šoping centri. Možemo li očekivati da i u Srbiju uvedete ovaj koncept koji je, uglavnom, rezervisan za gradove u kojima živi više od 200.000 stanovnika?
– Samo ukoliko postoji tržišni potencijal. Zasad nijedan projekat nije planiran, ali videćemo šta će budućnost doneti. STOP SHOP je optimalan koncept za veličinu gradova i okolnih područja u Srbiji. Jednostavna kupovina, lak pristup, veliki parkinzi i širok spektar zakupaca koji nude dobar odnos cena i usluga su ključni faktori našeg poslovanja.
I za kraj, kako je kompanija Immofinanz zadovoljna poslovanjem u Srbiji i kako vidi naše maloprodajno tržište? Da li smatrate da možemo očekivati rast u trgovinskom sektoru i šta je, po Vama, ono što Srbiji nedostaje – da li je to poboljšanje zakonske regulative, brže i lakše izdavanje građevinskih dozvola, jača konkurencija ili nešto drugo?
– Otvorili smo šest ritejl parkova u Srbiji od 2015. godine. Ljudi u Srbiji vole naše ritejl parkove i mi volimo da poslujemo u Srbiji. Naše iskustvo iz ovih gradova, dobra saradnja sa gradskim vlastima, kao i dobra potražnja naših zakupaca podstakli su nas da dalje investiramo u srpsko tržište. Ritejl tržište je stalno u pokretu, a ovo vreme se smatra atraktivnim za međunarodne trgovce jer imaju priliku da se pozicioniraju na tržištu, za koje se očekuje da će rasti kako se Srbija bude približavala ulasku u Evropsku uniju.