Crni petak (Black Friday) se odomaćio i u Srbiji

“Praznik kupovine” popularno nazvan Crni petak (Black Friday) koji je do pre samo nekoliko godina bio karakteristican za radnje u Sjedinjenim Američkim Državama proširio se i izvan granica te zemlje. Ne samo da je postao popularan širom sveta već i stanovnicima Srbije privlači sve veću pažnju.

crni petak u srbiji-black-friday-kupovina-dan-kupovine-sniženje-popusti-odeća-obuća-tržni-centri-prodavnice-moda-beograd-novi-sad-niš-kragujevac-trgovina-maloprodaja-srbija-timp-portal
foto: Ilustracija, Pixabay, TiMP portal
Niža kupovna moć od većine evropskih zemalja, možda, ipak neće uticati na to da i građani naše zemlje nešto novca potroše baš na Crni Petak. Na ovaj način može se uštedeti „po koji dinar“ ali i kupiti neki od proizvoda po nešto nižim cenama.

Kako je nastao ovaj “praznik”?

Svakog četvrtog četvrka u mesecu stanovnici Sjedinjenih Američkih država obeležavaju Dan zahvalnosti (Thanksgiving day). Reč je o porodičnom prazniku koji datira još od 17. veka dok je danas običaj da se cela familija okupi i uživa u tradicionalnoj prazničnoj večeri. Upravo ovaj dan predstavlja i uvertiru za predstojeće Božićne i Novogodišnje praznike i početak praznične euforije.
Kako bi motivisali svoje potrošače na kupovinu posle samog praznika ali i na raniju pripremu božićnih poklona, brojni američki trgovci rešili su da na dan nakon Dana zahvalnosti osmisle posebne ponude i svojim kupcima ponude različite artikle po najnižim cenama. Na taj način bi oni povećali svoj profit a kupci bi na vreme obezbedili poklone za drage ljude.
Sigurno ste ranije viđali slike ili snimke dugačkih redova ispred radnji ili tržnih centara u kojima veliki broj ljudi čeka i po nekoliko sati kako bi kupili odeću, obuću, tehniku i brojne druge stvari. Upravo iz tog razloga, ali i velikih gužvi u saobraćaju, dan nakon Dana zahvalnosti nazvan je Crni Petak.

Kakav će biti Crni petak u Srbiji?

Izgleda da ni ove godine Crni petak nije zaobišao našu zemlju, tačnije radnje širom Srbije. Brojni trgovinski lanci, modni brendovi i tržni centri spremno dočekuju „praznik kupovine“. Neke radnje i šoping centri sa sniženjima počinju već u četvrtak a pojedini će niže cene ponuditi ne samo u petak već i tokom celog vikenda.
Kako online kupovina polako postaje sve popularnija i u Srbiji, kompanije koje imaju svoje internet trgovine snižavaće cene nekih proizvoda.
Većina modnih brendova u Srbiji, u svojim maloprodajnim objektima ponudiće popuste od 10 do 50% na aktuelnu kolekciju. Crni petak je najčešće i dan od kada počinju sezonska sniženja za artikle iz kolekcije za jesen/zimu.
Trgovinski lanci će, uglavnom, imati standardnu ponudu proizvoda iz aktuelnih kataloga. Pojedine prodavnice nameštaja i proizvoda za uređenje doma će, pored akcijskih sniženja, ponuditi i dodatne popuste. Kada je reč o radnjama računara, tehničke robe i bele tehnike, one će najčešće sniziti cene pojedinih artikala.
I tržni centri širom zemlje na svoj način obeležavaju Crni petak. Uglavnom ne pripremaju posebne programe sa koncertima i animacijama za posetioce koje su karakteristične za proslave rođendana ili takozvane „dane kupovine“. Najčešće ne mogu da utiču na visinu popusta koji odobravaju njihovi zakupci ali s obzirom na činjenicu da će većina lokala ponuditi popuste, nadaju se nešto većoj posećenosti.
Tako će posetioci novosadskih, niških i kragujevačkih tržnih centara moći da pazare jefitinije u većini radnji koje su u njima smeštene. I uokviru beogradskih tržnih centara i retail parkova pripremaju se sniženja na aktuelne kolekcije odeće i obuće. Brojni retail parkovi u gradovima širom zemlje ponudiće popuste i niže cene u svojim radnjama.

Nakon Balck Friday-a dolazi Cyber monday

Kraj vikenda ne mora da znači i kraj sniženjima. Određeni trgovci širom sveta obeležiće i Cyber Monday, odnosno prvi ponedeljak nakon crnog petka. On se najčešće odnosi na kupovinu putem interneta, kada se snižavaju cene u mnogim online prodavnicama. I ovaj dan za šoping nastao je u SAD-u a razlikuje se po tome što se ne forimraju redovi ispred samih radnji već kupci iz svog doma mogu da kupe proizvode na velikom popustu u okviru web shopova. Ostaje nam da vidimo da li će domaći trgovci na ovaj način obeležiti predstojeći ponedeljak.