Bosch nastavlja da raste i investira u Srbiji

Kompanija Bosch Srbija je u ponedeljak 11. septembra, po prvi put za medije, otvorila vrata svoje fabrike sistema brisača u Pećincima. Tom prilikom održana je i press konferencija na kojoj su izneti poslovni rezultati i planovi ove kompanije u našoj zemlji.

Bosch srbija fabrika sistema-brisača-Pećinci-press-konferencija-metlice-brisača-investicije-dualno-obrazovanje-asortiman-it-trgovina-maloprodaja-srbija-timp-portal
foto: Bosch Srbija
Bosch, kao vodeći globalni dobavljač tehnologije i usluga, nastavlja da beleži rast u Srbiji i ostvaruje uspeh u prvoj polovini 2017. godine. Kompanija je trenutno na osmom mestu na listi 15 najvećih izvoznika, koju objavljuje Ministarstvo finansija Republike Srbije.
„U godinama koje dolaze očekujemo da nastavimo sa razvojem u Srbiji“, izjavila je Jovanka Jovanović, generalna direktorka kompanije Bosch u Srbiji.
„U skladu s tim značajno smo uvećali ulaganja u proizvodne kapacitete, u aktivnosti u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija kao i u povećanje broja zaposlenih. Naredne godine,  jedan od prioriteta biće širenje programa dualnog obrazovanja. Bosch je do sada na tržište Srbije uložio preko 52 miliona evra a samo u 2016. godini, kompanija je uložila oko 10 miliona evra“, dodala je Jovanovićeva.
Kompanija Bosch Srbija trenutno zapošljava više od 1.000 saradnika. Ovaj broj je utrostručen za manje od tri godine a očekuje se da će i dalje rasti.
„Bosch plasira nove pametne proizvode i rešenja na tržište Srbije a da bismo bili deo Četvrte industrijske revolucije potrebni su nam mladi IT stručnjaci. U 2015. godini u Srbiji smo otvorili dva nova IT odeljenja koja pružaju podršku poslovnim divizijama Mobility Solutions (Automotive) i Električni ručni alati i koja kontinuirano šire asortiman svojih usluga”, istakli su iz ove kompanije.
Buduće investicije biće usmerene i ka proširenju centra za istraživanje i razvoj kao i izgradnji kantine za zaposlene. Uz to, očekuje se povećanje portfolija proizvoda koji se prave u Srbiji.
Bosch srbija fabrika sistema-brisača-Pećinci-press-konferencija-metlice-brisača-investicije-dualno-obrazovanje-asortiman-it-trgovina-maloprodaja-srbija-timp-portal
foto: Bosch Srbija
U Pećincima je smeštena najveća Bosch fabrika za proizvodnju sistema brisača u Evropi
Ove godine obeležava se pet godina od postavljanja kamena temeljca fabrike za proizvodnju sistema brisača u Pećincima a njihova proizvodnja otpočela je 2013. godine. Od početka gradnje, fabrika beleži dvocifren rast proizvodnje i zaposlenih. 68% ljudi koji u njoj rade je iz Pećinaca a nešto više od 30% dolazi iz Beograda i Novog Sada. Fabrika proizvodi više od 70 sistema brisača za 16 klijenata i danas je to najveća Bosch fabrika za proizvodnju sistema brisača u Evropi.
Ona je ove godine dobila dve važne nagrade od strane kupaca – PSA nagradu za Najbolju fabriku u 2017. i Volvo nagradu kao izabrani preferirani dobavljač. Osim nagrade kupaca, Bosch je dobio i nagradu opštine Pećinci za uspešnu saradnju u implementaciji projekta dualnog obrazovanja i veliki broj novootvorenih radnih mesta. U okviru projekta dualnog obrazovanja, nakon prve, zaposlena je i druga generacija od deset diplomaca obrazovnog profila industrijski mehaničar.
Društveno odgovorni projekti namenjeni su najmlađima
Bosch Srbija nastavlja saradnju sa Gradom Beogradom na projektu opremanja zdravstvenih centara didaktičkom opremom za decu. U 2017. godini opremljeno je pet dodatnih lokacija a ukupno je opremljeno 24 ustanova u Srbiji. Namera ove kompanije je da sve pedijatrijske čekaonice imaju didaktičke igračke.
Bosch podržava inicijative koje motivišu mlade za zanimanja budućnosti, među kojima su bavljenje robotikom, automatikom i programiranjem, tako da se kompanija u februaru ove godine uključila u projekat „Bitka za znanje“ i donirala sredstva za kupovinu robota za osnovne škole “Mihajlo Pupin” i “Borislav Pekić”.
Tokom decembra 2016, kompanija je pokrenula i humanitarnu kampanju u saradnji sa Fondacijom SOS dečija sela, u okviru koje je preko hiljadu zaposlenih prikupljalo novogodišnje paketiće za ugroženu decu.
Bosch je u Srbiji prisutan od 1991. godine. U 2006. godini, kompanija je osnovana kao regionalno preduzeće koje ima 100% vlasništva. 2016-te kompanija Robert Bosch d.o.o. je zaposlila oko 1.000 saradnika. Bosch Srbija je u 2016. godini generisao ukupnu neto prodaju od 20,7 milijardi RSD (168,2 miliona evra). U istoj godini prodaja trećim licima na tržištu u Srbiji iznosila je 4,7 milijardi dinara (38,4 miliona evra). Danas je kompanija aktivna kroz tri poslovna sektora u zemlji: Mobility Solutions, Consumer Goods i Energy and Building Technology. Nivo investicije u Srbiji iznosi preko 52 miliona evra.